Élet-Stílus

Madárkór Dániában és Baszkföldön

Első ízben mutatták ki a madárinfluenza vírusát Spanyolországban: a vírus H5N1 altípusát hordozó madarat Baszkföldön találták meg. Ugyanakkor a madárkór kevésbé veszélyes H5-ös vírusát mutatták ki a héten egy dániai kacsatenyészetben.

Az emberre is veszélyes altípust egy búbos vöcsökben mutatták ki a baszkföldi Vitoria városa közelében. A hírt először a spanyol rádió (RNE) közölte, ezután erősítették meg a laboratóriumi vizsgálat eredményét a hatóságok. Megelőző intézkedésként betiltották a baromfi szabadban való tartását a vadmadarak által használt térségbeli lápok 10 kilométer sugarú körzetében.

A dániai kórokozókra kiskacsák szervezetében bukkantak rá egy rutinellenőrzés során, és körülbelül ezer szárnyast vágtak le közölte Preben Willeberg, az országos élelmiszer-ipari ügynökség igazgató-állatorvosa. A Viborg környékén lévő kacsatenyésztő-telep köré 1 kilométeres egészségügyi kordont vontak, és a térségben megtiltották az élő szárnyasok szállítását. Dániában június elején ugyancsak a H5-ös vírust mutatták ki vadkacsákon, és akkor Tommerup környékén 20 ezer szárnyast öltek le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik