Élet-Stílus

Klímaváltozást jeleznek az erdőtüzek?

Az Egyesült Államok nyugati részén az elmúlt évtizedekben pusztító rendkívül súlyos erdőtüzek a klímaváltozás következményeként foghatók fel - állítja egy amerikai tanulmány.

A kutatók az elmúlt 36 év adatait értékelték, amely szerint az erdőtüzek száma és az egyes tüzek időtartama a múlt század nyolcvanas éveiben hirtelen, drámai módon megnőtt. A kutatók elemezték az amerikai erdészeti hatóságok adatait 1166 tűzesetről, amely több mint 400 hektáron pusztított. Az adatok szerint 1987 körül következett be a legfontosabb változás, ekkor kerültek többségbe azok a tüzek, amelyek 5 hétig is eltartottak az addigi, általában egyhetes tüzekkel szemben.

A kutatók úgy vélik, hogy összefüggés van a tüzek és a tavaszi – nyári hőmérsékletek között, logikus módon a melegebb években több a tűzeset. A kutatók véleménye szerint korábban bekövetkező hóolvadás is növeli az erdőtüzek veszélyét. Thomas Swetman, az arizonai egyetem professzora a vizsgálatot úgy összegezte, hogy az erdőtüzek a klímaváltozás első komoly jelzéseinek tekinthetők az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik