Élet-Stílus

Hősként ünneplik Scolarit

A brazil edző csapata ugyan az elődöntőben kikapott a franciáktól, de Portugália ennek ellenére ünnepel. A hazai labdarúgó-szövetség vezetősége és s szurkolók is Luis Felipe Scolarit tartják a siker kovácsának, és ezért minél hamarabb szerződést akarnak vele hosszabbítani.

A portugál válogatottat otthon már együtt emlegetik az 1966-os, Eusebio nevével fémjelzett csapattal, amely végül a harmadik helyet szerezte meg az angliai tornán. A becsvágyó Scolari most ezt a sikert szeretné megismételni a Ronaldóékkal; ehhez a szombati bronzmeccsen a házigazda német válogatottat kell “csak” legyőzniük.

A játékosok, a portugál labdarúgó szövetség vezetősége és a lakosság is egyetért abban, hogy a siker nagy részben a brazil mesternek köszönhető. Egy új, a 2008-as Európa-bajnokságig érvényes szerződés megkötését ezért is sürgetik az illetékesek. “Ő a megfelelő ember, a megfelelő helyen” – mondta Luis Figo.

A brazil edző ténykedése lényeges változásokat hozott a válogatott életében. Úgy vezeti a nemzeti tizenegyet, mint egy klubcsapatot, nagy hangsúlyt fektet a kereten belüli összetartásra és a csapatszellemre. Scolari „kézjegye” azonnal felismerhető a portugál csapaton. A korábbi évek látványos, de eredménytelen focija helyett egy jól megszervezett válogatottat láthattunk a pályán, amely az ellenfél hibáit igyekszik kihasználni.

Csak az eredmény számít

“Legszívesebben természetesen szórakoztató játékkal lennénk sikeresek, de engem elsősorban azért szerződtettek, hogy eredményesek legyünk.” – nyilatkozta a tréner. “A játékosaim olyanok mint a harcosok. A korábbi években ezt nem lehetett a portugál csapatról elmondani.” – dicsérte csapatát Scolari, aki a korábban kihagyhatatlannak számító Vitor Baiát nem vitte magával Németországba. A mester azonban kitartott azon játékosai mellett, akik nem voltak rendszeresen kezdők a klubcsapatuknál.

Egyelőre nem világos még, hogy a világbajnokságot után szükség van e generációváltásra a portugáloknál. A 33 éves Figo csak a vébé után dönt jövőjéről, Pauleta viszont feltehetően visszavonul a válogatottságtól. Új tehetségekben nem lesz hiány, hiszen hagyományosan erős az utánpótlásképzés Portugáliában. A 2008-as kontinenstornán való sikeres szerepléshez tehát már meg vannak az alapok, de előbb a harmadik hely megszerzésével akarnak történelmet írni Figóék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik