Élet-Stílus

Napozási előrejelzés az interneten

admin
admin

2006. 07. 06. 07:52

A kockázatok csökkentése és a biztonságos napozás érdekében indított tájékoztató programot a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és a Magyar Vöröskereszt.

A projekt keretében a www.napsugarzas.hu honlapon teszik közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat ultraibolya (UV) előrejelzéseinek értékeit, valamint a biztonságos napozás szabályait. Az emberi egészségre veszélyes UV-sugárzások értéke rendszeresen igen magas Magyarországon, miközben az emberi szervezet nem érzékeli ennek erősségét: ezért fontos, hogy a műszerek által mért értékekre az emberek odafigyeljenek – emlékeztetnek.

A Biztonságos napozás elnevezésű programról szóló internetes portálon a szervezők felhívják a figyelmet, hogy több mint két évtizede megnövekedett a Földre érkező UV-sugárzás szintje, s az új veszélyforrás az egész világon közismertté vált, ám Magyarországon a társadalom nagy részében még nem tudatosult, hogy a veszélyt komolyan is kell venni. Magyarországon az orvosi szaklapokban már évek óta jelennek meg tanulmányok, amelyek az UV-sugárzás hatásait elemzik. A nyomtatott és elektronikus sajtó is sokat foglalkozott ezzel a kérdéssel, de átfogó megelőzési program mindmáig nem készült. Ennek hiánya érezhető, hiszen a társadalom igen lassan változtat a rossz szokásain, beidegződésein, így továbbra is egyre nő az UV-sugárzás okozta megbetegedések száma.

Ezen tendenciákat látva dolgozták ki az Európai Unió által felkért szakemberek az UV Index for Public című kiadványt, amely a legfontosabb ismereteket tartalmazza a témával kapcsolatban. Ők indították el a WHO a Sun Protection (Nap védelem) elnevezésű programot is. Több fejlett országban már évek óta működnek lakossági tájékoztató programok, amelyek a biztonságos napozás szabályait ismertetik – mindenki számára érthető nyelven.

A nemzetközi gyakorlat és a hazai szakorvosok tapasztalatai alapján mindenképpen indokolt egy átfogó megelőzési program indítása Magyarországon is. Ezért határozta el a Magyar Vöröskereszt a Biztonságos napozás elnevezésű program megszervezését, melynek céljai között szerepel a lakosság egészségének védelme és az egészségtudatos magatartás elterjedésének támogatása – áll az ismertetésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.