Élet-Stílus

Újra terjed a szifilisz

Egyre nagyobb problémát okoz itthon a legsúlyosabb bakteriális nemi fertőzés, a szifilisz. Tünetmentesen akár évekig is fertőzhetnek a betegség hordozói.

Nem véletlenül tartja riasztónak az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének szakfelügyelő főorvosa, Prof. Dr. Kárpáti Sarolta, a Bőr-, Nemikórtani- és Bőronkológiai Klinika igazgatója, hogy néhány év alatt megsokszorozódott a vérbajos betegek száma. A szifilisz az egyik legsúlyosabb, baktérium okozta nemi betegség.

Akár halálos is lehet

A szifiliszfertőzés tünetmentesen akár évekig is fennállhat, kezeletlenül pedig évtizedekkel később szív- és agykárosodást, akár halált is okozhat. Szerencsére ma már gyógyítható, a korábban hálálos betegség.

Az STD Centrum vezetője, dr. Várkonyi Viktória főorvos konkrét számokkal erősíti meg, hogy rohamosan növekszik a szifiliszes megbetegedések száma. Tavaly a friss vérbajos megbetegedések száma az 1989-ben regisztrált esetekhez képest ötszörösére emelkedett. Mindez a főorvos asszony szavai szerint a felelőtlen partnerkapcsolatok és a kellő felvilágosítás hiányának a következménye.

Tavaly az előző évhez képest 30 százalékkal nőtt a kiszűrt szifiliszesek száma, és ez csak egyike a nemi úton terjedő betegségnek. Fontos tudni, hogy a szifilisz nemcsak a hagyományos, hanem az orális és anális szex útján is terjed, hasonlóan a másik leggyakoribb nemi bajhoz, a tripperhez. Ez utóbbi a nőknél ráadásul nagyon gyakran tünetszegény, hagyományos nőgyógyászati szűréssel nem mindig ismerhető fel, ezért a beteg nem szerez tudomást arról, hogy fertőzőképessé vált. Ezekhez a betegségekhez hasonlóan terjed a HIV, valamint a Hepatitis-B, továbbá a később meddőséget okozó fertőzések is, amelyekkel akár egyetlen együttlét során egyszerre meg lehet betegedni.

Egy-egy megbetegedett személy felelőtlen kapcsolataival sokakat tud megfertőzni. Az STD Centrum és a területi bőr- és nemibeteg-gondozók feladata a nemi betegek – és felkutatott partnereik – komplett kezelése, gondozása. Hiszen akinek szifilisszel, tripperrel, HIV-vel fertőzött személlyel volt kapcsolata, az maga is napokon belül fertőzőképessé és beteggé válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik