Élet-Stílus

Elhunyt Bada Dada

admin
admin

2006. 07. 06. 15:24

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bada Tibor, a magyarországi és a vajdasági avangárd és underground kultúra egyik meghatározó és megkerülhetetlen egyénisége – olvasható az A38 Hajó honlapján.

Bada Dada 1963-ban született Újvidéken, művészképző középiskolába járt, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének volt hallgatója. Ezután szabad művészként tevékenykedett: életét leginkább a festészet töltötte ki, valamint a költészet és alkalmanként a zene, emellett alkalmi fizikai munkákat vállalt és kalligráfiai megbízásokat. Szellemileg Szentendrén érezte otthon magát, ahová meleg baráti szálak kötötték az egykori Bizottság tagjaihoz.

Költészeti és képzőművészeti tevékenysége leginkább humoros-szkeptikus világlátásában domborodott ki, népszerűségét, ismertségét leginkább az Apa kocsit hajt című szerzeményének köszönheti, amelyet még újvidéki műteremszobájában készített egy közönséges kazettás magnóval, amelyre egyszerre énekelt és harmonikázott.

Bada Dada az utóbbi években félig visszavonultan élt Rákoskeresztúron, főleg képzőművészettel foglalkozott és néhány különös hangulatú öndokumentáló filmet és hangfelvételt készített. Alkotói szellemisége az eksztatikus életigenlés, humor és erotika, valamint a súlyos depresszió, kiábrándultság és élettagadás között ingadozott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.