Élet-Stílus

Döntőben a legjobban védekező csapatok

A francia labdarúgó-válogatott Portugália felett aratott szerdai 1-0-s győzelmével sok kérdésre kaphatott választ a futballvilág.

A müncheni elődöntőt megelőzően kérdésként merült fel, hogy lesz-e új világbajnoka a sportágnak? A választ most már tudjuk: nem. Így továbbra is mindössze hét nemzet nyert futballban vb-aranyat, mégpedig Uruguay, Brazília, Argentína, Anglia, Németország, Olaszország és Franciaország. Eldőlt továbbá az is, hogy nem Luis Felipe Scolari lesz a világon az első edző, aki két különböző csapattal nyer világbajnoki címet. S a legfontosabb kérdésre is megtudhattuk a feleletet: szombaton Stuttgartban Németország-Portugália mérkőzést rendeznek a 3. helyért, míg vasárnap a berlini Olimpiai Stadionban Olaszország-Franciaország finálét láthat a világ.

A tornát megelőzően valószínűleg kevesen tippeltek volna arra, hogy éppen az olaszok és a franciák mérkőzhetnek majd az aranyéremért a német fővárosban. Hatvankét összecsapás után azonban bátran kijelenthető: a vb két legjobban védekező együttese került be a végjátékba, amely akár baljós árnyként is vetülhet az aranymérkőzésre. A sportág történetében eddig csak egyszer, az 1994-es fináléban született 0-0-s végeredmény, akkor a brazilok tizenegyesekkel győzték le Olaszországot. A szerda esti müncheni elődöntőt követő első gyorsértékelésekben többen úgy vélekedtek, hogy a franciák és az olaszok tökéletesre csiszolt védőmunkája könnyen gólnélküli finálét eredményezhet, mások pedig úgy nyilatkoztak, hogy egyetlen gól eldöntheti a 18. vb sorsát.

Nyoma sincs a görcsösségnek

“Teljesen más érzések vannak bennünk, mint nyolc éve, amikor első világbajnoki címünket nyertük otthon” – nyilatkozta Lilian Thuram, akit a FIFA illetékes bizottsága az elődöntő legjobb játékosának választott meg. “1998-ban Franciaországban egy egész nemzet várta el tőlünk az aranyérmet, és hatalmas nyomás alatt futballoztunk. Most viszont valami megmagyarázhatatlan könnyedség jellemzi a csapat összjátékát, mindez persze nem volt így a vb első szakaszában, amikor nagyon görcsösen futballoztunk. De az már a múlt. A portugálok ellen nem is sikerült olyan játékot elővezetnünk, mint korábban az ötszörös világbajnok brazilokkal szemben, de ez már egy elődöntő volt, amely hatalmas téttel bír” – fejtegette a francia válogatottban legtöbb alkalommal (120) játszó Thuram.


Döntőben a legjobban védekező csapatok 1

Nuno Valente Ribery hátán (AP)

Érdekesség, hogy hat évvel ezelőtt Brüsszelben az Európa-bajnokság elődöntőjében ugyancsak Zinedine Zidane értékesített 11-ese jelentette a győzelmet Franciaország számára Portugália ellen. 2000-ben Zidane a 117. percben lőtte be a büntetőt, szerdán pedig a 33. percben szerezte meg a győztes gólt.

Scolari büszke csapatára

“Vannak olyan mérkőzések, amelyek egyetlen tizenegyessel dőlnek el, ez az elődöntő ilyen volt” – mondta kissé letörten Louis Felipe Scolari, a portugálok brazil szövetségi kapitánya. “A vereség ellenére nagyon büszke vagyok erre a csapatra, amely a legjobb négy közé jutott, hiszen előzetesen csak kevesen reménykedtek ebben. Számunkra nagyon fontos lesz a szombati, stuttgarti bronzmérkőzés, amelyet szeretnénk megnyerni a németek ellen, bár tisztában vagyok azzal, hogy a vb házigazdái sem szeretnék érem nélkül befejezni a tornát. Ebből a szempontból kifejezetten izgalmas és jó meccs lesz.”

Portugália egyébként egy világbajnoki címet máris magáénak tudhat: a futballszínészek vb-jén vitathatatlanul Figóékat illeti meg az első hely. A szerdai mérkőzésen is szinte megszámlálhatatlanul estek-keltek a bordó mezes játékosok a tizenhatoson belül, ám az uruguayi Larrionda Montevideóban jobb előadásokhoz szokhatott, ugyanis nem “ette meg” egyik portugál műesést sem. Ami pedig a franciáknak megadott büntetőt illeti, Ricardo Carvalho lába valóban érintkezett Thierry Henryével, ezért a 11-es megadható volt, igaz, a visszajátszások alapján úgy tűnt, a francia csatár nagyon el szeretett volna esni.


Döntőben a legjobban védekező csapatok 2

Ricardo hiába nyújtózkodott (AP)

A müncheni, izgalommentes elődöntőt követően szinte pillanatok alatt kiürült az Allianz Aréna környéke, amely ugyan telt házzal “üzemelt” a mérkőzés alatt, mégsem alakult ki igazi vb-hangulat a hatalmas létesítményben. Ennek pedig az lehetett az oka, hogy a lelátókat többnyire semleges nézők töltötték meg, olyanok, akik abban reménykedtek, hogy Anglia-Brazília elődöntőt láthatnak. Csakhogy a negyeddöntőben Portugália Angliát, míg a franciák a brazilokat ejtették ki, így nem jött létre a sokak által megálmodott párosítás. A németországi vb-n először fordult elő, hogy a “feketepiacon” a meccs előtt kínált jegyeket az eredeti árukon, vagy annál kissé olcsóbban lehetett megvásárolni. Sőt, csütörtökön hajnalban a müncheni pályaudvaron többen a vasárnapi döntőre érvényes tiketteket kínálgattak a fáradtságtól szinte lépni sem tudó turistáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik