Élet-Stílus

Célba ért a Discovery

A Földtől mintegy 350 kilométeres magasságban összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a Discovery amerikai űrrepülőgép - jelentette be a houstoni és a Moszkva melletti koroljovi földi irányítóközpont.

A művelet rendben, a tervezett időben zajlott le, a kikötés előtt azonban a Discovery egy 360 fokos fordulatot tett saját tengelye körül, miközben az űreszköz a hasát az űrállomás felé fordította. Az ISS-n dolgozó orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeffrey Williams kilenc percen keresztül mintegy 300 digitális fényképet készített az űreszköz eme részének hővédő burkáról. A képeket azonnal a földi irányítóközpontba küldték.

Ezt a módszert tavaly vezették be ugyancsak a Discovery repülésekor annak érdekében, hogy minél jobban fel tudják térképezni az űrállomáshoz érkezett űrrepülőgép külső burkolatát, és meg tudják állapítani, hogy megsérült-e az űreszköz hővédő pajzsa. Korábban a Discovery legénysége az űrrepülőgép más külső részeit már átvizsgálta, és nem talált aggodalomra okot adó sérülést.

A Discovery fedélzetén hét űrhajós – 5 férfi és 2 nő – érkezett az űrállomásra. Az egyik asztronauta, a német Thomas Reiter, aki az Európai Űrügynökséget (ESA) képviseli. Reiter az első európai űrhajós, aki hónapokon át fog dolgozni az ISS-n.
Az elkövetkezendő több mint tíz napban legkevesebb két űrszerelési munkát terveznek, de lehetséges hogy egy harmadikat is beütemeznek, főként akkor, ha az űrrepülőgép külső burkán a visszatérés biztonságát veszélyeztető sérülést fedeznek fel. Ebben az esetben az űrhajósoknak kell kijavítaniuk a rendellenességet, és így valószínűleg a küldetés időtartama is hosszabb lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik