Élet-Stílus

Bezártak egy újnáci honlapot Lengyelországban

A lengyel rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) egyűttműködve bezárt egy egyesült államokbeli központtal működő újnáci internetes oldalt, amely lengyelországi homoszexuálisok, feministák és baloldali aktivisták feketelistáját tette közzé - jelentette be a lengyel rendőrség.

A portált a Vér és Dicsőség (a médiában Redwatch néven is szerepel) nemzetközi újfasiszta szervezet lengyel ága működtette egy arizonai szerveren. A lengyel rendőrség őrizetbe vette a honlap több adminisztrátorát.

A “Redwatch” fedőnevű akció keretében a Vér és Dicsőség azt kérte szimpatizánsaitól, hogy gyűjtsenek információkat olyanokról, akik antifasiszta és antirasszista tevékenységet folytatnak, valamint színes bőrű bevándorlókról, baloldali aktivistákról és szimpatizánsokról, továbbá a “homoszexuális és pedofil lobbi tagjairól”.

Május 16-án egy varsói utcán kis híján halálra késeltek egy, a listán szereplő emberi jogi aktivistát. A varsói amerikai nagykövetség szerint az áldozat zsidó. A lengyel rendőrség szerint a támadás összefüggésbe hozható a portál működésével. Május 27-én Michael Schudrich lengyel főrabbit támadta meg egy fiatalember szintén Varsóban. A támadót sikerült azonosítani, és június végén elfogták.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet szintén riasztotta a lengyel igazságügy-minisztériumot mintegy 15 baloldali újságíró elleni súlyos fenyegetések miatt. Az ő neveik is szerepeltek az újnáci honlapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik