Élet-Stílus

Zenekar kalapács alatt

Kétségbeesésében úgy döntött a belga Beethoven Academie kamarazenekar, hogy a nemzetközi online árverező cégnél, az eBay-en adja el az együttest - írja a Népszabadság.

A flamand kulturális miniszter, Bert Anciaux úgy döntött, a következő évadra nem ad állami támogatást a Beethoven Academie kamarazenekarnak. Pedig az együttes tizenhét programot, több koprodukciót tervezett. Végső kétségbeesésében ezért úgy határozott a flamand zenekar vezetősége, hogy az eBay-en “adják el” magukat. Egy euró volt a kikiáltási ár, és a licitek pillanatok alatt elérték a majd’ nyolcezer eurót. Az internetes ajánlattételt mégis visszavonta a zenekar.

– Morális okokból kényszerültünk erre – nyilatkozta a lap brüsszeli tudósítójának Bart Michiels, a kamarazenekar vezetője. Elmondta, a flamand kormány döntése után, amely megvonta tőlük a központi támogatást, lehetetlen helyzetbe kerültek, zenészeik pedig az utcára. Az internetes árajánlatokat követve felvették a kapcsolatot a legnagyobb összeget, 100 ezer eurót (28 millió forintot) kínáló magánszeméllyel, aki meggyőzte őket jóindulatáról, ám maguk látták be: nem lehet embereket, művészeket ilyen módon “kiárusítani”.

Nem példa nélküli, hogy egy zenekar az eBay-en hirdeti magát. A BBC Music Magazine szerint tavaly júliusban a Birminghami Városi Szimfonikus Zenekar próbált támogatást szerezni az internetes aukción. Ők a legtöbbet licitálónak felajánlották: vezényelheti az együttest az egyik próbán. A nyertes 7112 fontot adott a lehetőségért, ezt megfejelték egy gyorstalpaló oktatással, amelyet a zenei vezető, Sakari Oramo vezetett. A próbát vacsora követte a zenekari tagokkal, és a nyertes eltölthetett egy éjszakát egy négycsillagos birminghami szállodában is. A befolyt összeget a zenekar oktatási és művelődési programjaira fordítja.

A Népszabadság a legnagyobb hazai online árverező ház, a Vatera egyik ügyvezetőjét, Csupor Eriket kérdezte. Mint kiderült, kétségbeesett zenekar még nem árulta magát a Vaterán. Pár éve egy egészséges férfi egyik veséjét transzplantáció céljából akarta elárverezni. A piacteret működtetők úgy döntöttek, törlik ezt a hirdetést. Nemrég viszont híres emberek “árulták magukat”, azaz azt a lehetőséget, hogy együtt vacsorázhasson vagy teázhasson velük a legmagasabb összeget kínáló versenyző. Földes László (Hobo) például egy csángó település, Magyarfalu megsegítéséért gyűjtött. A licit utolsó öszszege 162 ezer forint volt. Kőbán Rita a Fehérkereszt állatvédő ligának gyűjt, míg a filmrendező Szőke András szolgáltatást dobott a piactérre: vacsorázni lehetett vele, valamint megvásárolni Badár Sándorral közös előadását – majd kiárusította filmes ereklyéit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik