Élet-Stílus

Öngyilkos lett a Microsoft egyik alapítója

admin
admin

2006. 07. 05. 10:08

Komoly csapás érte a redmondi óriáscéget. Elhunyt Ric Weiland, a Microsoft egyik vezető munkatársa, aki gyakorlatilag a kezdetektől segítette Bill Gates és társai munkáját.

Weilandnak komoly szerepe volt a Microsoft felvirágoztatásában. Az ismert és elismert szakember haláláról több seattle-i lap is beszámolt. Bill Gates és Paul Allen egykori iskolatársa fejbelőtte magát. A Microsoft munkatársának halála azért is döbbentett meg sokakat, mert egyrészt csak 53 éves volt, másrészt az elmúlt években már nem vett részt komolyabb fejlesztésekben, hanem egy karitatív szervezetben aktivistaként dolgozott. Legutóbb például az AIDS elleni harcra és annak fontosságára hívta fel a figyelmet és a homoszexuálisok jogaiért emelt szót.

Weiland a Lakeside Középiskolába járt együtt Bill Gatesszel és Paul Allennel. Amikor a Microsoft egyre inkább valósággá vált, belépett a cégbe, egyike volt a vállalat első öt alkalmazottjának. A szakember 1975-től vezető programozóként dolgozott és így kiemelkedő szerepe volt a konszern több Basic- és Cobol-rendszerének megalkotásában. Időközben elvégezte a Harvard Business Schoolt, majd 1982-ben visszatért a Microsofthoz és ekkor a szépreményű Works szövegszerkesztő és táblázatkezelő szoftverprogram vezetésével bízták meg.

Weiland 1988-ban végleg otthagyta a redmondi szoftveróriást és a további életét kizárólag a jótékonysági és szociális segélyszervezetek munkájának segítésére szentelte. A szakember 1997 és 2002 között az amerikai Pride Alapítvány vezetői közé tartozott és elérte többek között, hogy a General Electric konszern a diszkriminációellenes politikája szerves részévé tette a homoszexualitás kérdését. Az elismert programozó összesen 100 millió dollárt adományozott jótékonysági szervezeteknek.

“Ricnek kulcsszerepe volt a Microsoft korai sikereiben. Nagyon sok szép élményem van vele kapcsolatban. Nagyon hiányozni fog” – méltatta megemlékező írásában egykori iskolatársát és kollégáját Paul Allen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.