Élet-Stílus

Capello felállt a kispadról

A védelmek meghallgatásával folytatódott az olasz labdarúgás legnagyobb bundabotrányának pere; az érintettek természetesen tagadják bűnösségüket. Capello hivatalosan is bejelentette távozását.

A lengyel foci is korrupt?

A lengyelországi labdarúgó bundabotrány továbbgyűrűzése kapcsán őrizetbe vettek egy játékvezetőt, aki a gyanú szerint több hazai mérkőzés eredményét manipulálta. Az ügy tavaly pattant ki, eddig közel 20 személy került a rendőrség látókörébe, többek között a bűnszövetkezet állítólagos vezetője is. A Ríszard F.-ként ismert férfi a rendőrség szerint 130 ezer dollár haszonra tett szert. Ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Stefano Palazzi ügyész kedden azt kérte a bíróságtól, hogy a Juventust a harmadik, a Fiorentinát, a Laziót és az AC Milant a második osztályba sorolják vissza, ezen kívül a Juventust fosszák meg az utóbbi két idényben szerzett bajnoki címétől, és a csapat mínusz 6 ponttal kezdje a következő szezont. A Milan mínusz 3, a Fiorentina és a Lazio mínusz 15 pontról indulna.

Az olasz szövetség (FIGC) által indított perben 26 klubvezetőt, játékvezetőt és asszisztenst vádoltak meg. A bundabotrányt kivizsgáló ügyész – aki összesen 62 személyt hallgatott ki – a nyomozás lezárta után 180 oldalas jelentést nyújtott át a bíróságnak. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódtak.

Hétfőre döntés várható

Az olasz futball történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus azóta már lemondott igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhetett közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető. A keddi napon pedig hivatalosan is bejelentette távozását a csapat trénere, Fabio Capello. Az olasz mester a sajtóértesülések szerint a Real Madridnál már a héten aláírhat.

Palazzi Moggira, valamint Carraróra ötéves eltiltás és 5000 eurós büntetés kiszabását kérte. Indítványa alapján Adriano Galliani ligaelnök, a Milan alelnöke két évig, Gianluca Paparesta játékvezető egy évig nem foglalkozhatna labdarúgással.

A bíróság a tervek szerint július 10-én, azaz hétfőn hozza nyilvánosságra első fokú döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik