Élet-Stílus

Bioetanol-üzemek: 10 ezer új munkahely

Négy bioetanol-üzemet épít Magyarországon 380 millió eurós beruházással a SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. – jelentette be a többségi tulajdonos svéd cég, a SEKAB elnöke. A beruházás 10 ezer mezőgazdasági munkahelyet teremt.

Stig-Gunnar Eriksson elmondta: a tervezett négy üzemben mintegy másfél millió tonna gabonát kívánnak feldolgozni évente, továbbá hozzávetőlegesen 600 ezer tonna biomasszát és mintegy 60 ezer tonna szerves hulladékot is. Ebből 124-125 gigawattóra villamos áramot, mintegy 480 ezer tonna bioetanolt, 460 ezer tonnányi gabonatörkölyt, 423 ezer tonna folyékony szén-dioxidot és 3 ezer tonna aktív szenet kívánnak előállítani.


A SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt., amely keddig BKZ Beruházás-fejlesztési Zrt. néven működött, 160 millió forint jegyzett tőkéjű vállalkozás. Zsemberi László, az igazgatósági elnöke elmondta: a cég 75 százalékban a svéd Svensk Etanolkemi AB (SEKAB) tulajdonában van, a fennmaradó hányadot pedig egy ciprusi cég birtokolja.


Magyarországon négy helyen kívánnak bioetanol-üzemet építeni: Mohácson, Marcaliban, Gönyűn és Kabán. A beruházás várhatóan jövő év tavaszán–nyarán kezdődik, annak függvényében, hogy az engedélyeket milyen gyorsan kapja meg a társaság; az üzemekben a termelés 2008 végén, 2009 elején indul meg.


30 ezer munkahely


A SEKAB elnöke elmondta: azért választották Magyarországot a befektetés helyszínéül, mert Közép-Európában Magyarország központi helyen fekszik, továbbá stabil az alapanyag-ellátás, valamint műszakilag magasan képzett munkaerő áll rendelkezésre. Hosszú távon Magyarországon mintegy négymillió tonna gabonából lehet majd bioetanolt előállítani, a most bejelentett projekt önmagában 10 ezer mezőgazdasági munkahelyet teremt.


A teljes magyarországi bioetanol-gyártás akár 30 ezer munkahely teremtését is lehetővé teszi – hangoztatta Zsemberi. A bioetanol-program csak akkor lehet sikeres Magyarországon, ha kormányzati támogatást kap. Ebbe a szakember beleértette az anyagi feltételek biztosítását és a törvényi, szakmai háttér megteremtését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik