Élet-Stílus

Árverseny a turistákért bolgár győzelemmel

Olcsóbb a szállás Balatonon, mint a horvát tengerparton, az éttermi árak között azonban nincs különbség – állítja a magyar idegenforgalom fejlesztéséért felelős Magyar Turizmus Rt. Európában a bolgárok a legolcsóbbak.

Bulgáriában 34,73 euróba, Törökországban 48,62 euróba kerül átlagosan egy ott töltött nap a turista számára – derül ki az ADAC nemzetközi szervezet felméréséből, melyben nyolc ország (Törökország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Olaszország és Franciaország) 40 nyaralóhelyén 50 különböző termék árát hasonlították össze.

A vizsgált országok közül a legdrágább Franciaország, elsősorban a szálláshelyek tekintetében, ezt Olaszország követi a rangsorban. Ezen desztinációkban az árak átlagosan 2,5-szer magasabbak a balatoniaknál. A magyar tó a Magyar Turisztikai Rt. által kiegészített felmérés szerint összességében továbbra is olcsóbb versenytársainál, közvetlenül a törökök és a bolgárok mögött a dobogón végzett az „olcsósági” versenyben.

A nagy verseny

Kiutazó forgalmunk szempontjából legnagyobb vetélytársunk, Horvátország európai viszonylatban szintén átlagosnak mondható az árak tekintetében, ugyanakkor a Balatonhoz képest itt továbbra is másfélszer magasabb árakkal találkozhat a turista. Horvátország elsősorban a szállásdíjak tekintetében drágább hazánknál, az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren. 2004-ben az országok rangsora közel hasonló volt, a spanyolországi árak azonban csökkentek, míg Olaszország és Horvátország valamivel drágább lett. A Wörthi-tó és a Garda-tó szintén a drágább desztinációk közé tartoznak, a középmezőnyt Portugália, Görögország, Spanyolország és Szlovénia alkotják.

A szállodai szobaárak, két főre és egy éjszakára, a népszerűbb európai tengerpartokon – a magasabban pozícionált Franciaország kivételével – a háromcsillagos szállodák esetében 80-100 euró körüliek, a négycsillagosok ára 100-160 euró. A balatoni, hasonló kategóriájú szálláshelyek árai átlagosan 50, illetve 100 eurót tesznek ki – áll Magyar Turisztikai kiadványában. A négyfős apartmanok ára európai viszonylatban szintén 80-100 euró körül alakul éjszakánként, a Balatonon átlagosan 38 eurót, Horvátországban pedig 50-120 eurót tesznek ki. A négy- és hatfős apartmanok árai között nincs lényeges eltérés.

Az éttermi és kávéházi szolgáltatások között a kétfogásos ételek, a sör, az ásványvíz, a kávé, a fagylaltkehely és a torta árai kerültek a vizsgálatba. Itt a magyar árak szintén az európai átlag alattiak, a legdrágábbak Franciaország, az olasz tengerpart és a Garda-tó, valamint a Wörthi-tó. Horvátország árai európai viszonylatban átlagosnak, vagy valamivel az átlag alattinak mondhatók. Egy adag leves és egy főétel ára például a Balatonon átlagosan 7,3 euró, ugyanez Horvátországban 11-14 euró, Spanyolországban 18 euró, Olaszországban 23-35 euró. Egy adag kávé ára itthon 1,1 euró, az európai átlag ennek kétszerese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik