Élet-Stílus

Nem használhatja az amerikai haditengerészet a hangradarokat

Ideiglenesen megtiltotta az amerikai haditengerészetnek a hidroakusztikai lokátorok használatát egy kaliforniai szövetségi bíró azzal az indoklással, hogy az árthat a bálnáknak és más tengeri emlősöknek.

A bíró helyi idő szerint hétfőn környezetvédők keresetének helyt adva rendelte el a hangradarok használatának felfüggesztését. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Chile, Peru és Dél-Korea összesen 40 hajóval és hat tengeralattjáróval a múlt héten hadgyakorlatot kezdett a Hawaii-szigetek térségében.

A Pentagon hat hónapra felmentette a haditengerészetet annak a szövetségi törvénynek a hatálya alól, amely védi a tengeri élővilágot a középfrekvenciában használt hidroakusztikai lokátoroktól. A RimPac 2006 manővereken csütörtökön vetették volna be ezeket a szonárokat, amelyek hangtalanul lopakodó ellenséges tengeralattjárók bemérésére szolgálnak.

A Természeti Erőforrások Országos Védelmi Tanácsa (NRDC) és más környezetvédők panaszára a kaliforniai bíró egy másik jogszabály, egy környezetvédelmi törvény alapján tiltotta meg a hangradarok használatát. Határozata szerint más, kevésbé népes tengerrészre kell áthelyezni a gyakorlatokat, ahol kisebb a fajgazdagság és az egyedsűrűség. A tilalom július 18-ig érvényes, amikor a haditengerészet felvonultatja ellenérveit a bíróság előtt. Az NRDC szerint a középfrekvenciás szonárok ártalmasak a hangkibocsátással tájékozódó tengeri emlősökre, tartós viselkedészavart okozhatnak, ami a pusztulásukhoz vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik