Élet-Stílus

Élő madarakat daráltak le az ATEV-nél?

Élő csirkéket, kacsákat és libákat daráltak le az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepén. A szárnyasok a madárinfluenzával fertőzött vagy a H5N1 vírussal veszélyeztetett területekről származtak – írja a Délmagyarország.

A vidéki napilap azt írja: a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására mintegy hatszázezer szárnyas elpusztítását rendelték el a múlt hónapban Bács-Kiskun megyében. A csirkék, tyúkok, libák, kacsák és egyéb háziszárnyasok jelentős részét Csongrád megyében, az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi, egyébként a legszigorúbb EU-előírásoknak is megfelelő gyárában semmisítették meg, pontosabban dolgozták fel – áll a cikkben.

A napilap több forrásból is megerősített információi szerint a naposcsibék, kacsák, libák egy részét élve darálták le. Az újság informátorai egymástól függetlenül állítják, saját szemükkel látták, hogy az apró szárnyasok még éltek, amikor a „feldolgozásukat” a hódmezővásárhelyi gyárban megkezdték, ketten titokban lefényképeztek olyan kiskacsákat és pár napos libákat, amelyeket néhány pillanat múlva ledaráltak. Egy ilyen felvételt – melyen látható, hogy élő szárnyasokat továbbít a csigasor a darálóba – a lap is közöl címoldalán.

A gyár igazgatója nem akarta kommentálni az újság információit, a megyei főállatorvos pedig azt mondta, nem hiszi, hogy az ATEV-nél élve darálták volna le a szárnyasok egy részét. Az üggyel kapcsolatban Gráf József is nyilatkozott a lapnak, az agrárminiszter nem tudott ilyen esetről, de semmilyen körülmények között nem tartaná megengedhetőnek, hogy élő állatokat dolgozzanak föl. A rendőrséghez az ügyben eddig nem érkezett feljelentés – tájékoztatta az MTI-t Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője az MTI-vel azt közölte: állatkínzás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Csongrád megyei rendőrségen a nap folyamán, és interpellációt nyújt be az ügyben a földművelésügyi miniszterhez. A képviselő azt mondta: feljelentésében azt kéri, hogy a rendőrség vizsgálja ki, az eset nem ütközik-e a Büntető törvénykönyv (Btk.) állatkínzásra vonatkozó passzusaiba, illetve nem sérti-e az állatvédelmi törvényt. Gusztos Péter elmondta: a földművelésügyi miniszterhez benyújtott interpellációban arra vár választ, milyen lépéseket tesz a tárca az ügy kivizsgálása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik