Élet-Stílus

Kis Magyar Mediterráneum – Palkonya

admin
admin

2006. 07. 04. 18:17

Egy falu a Villányi-hegységben, mely leginkább boráról híres, pedig bőven van még miért idelátogatni. Örökségvédelem és találékonyság – Európa már felfigyelt rá.

Köztudott, hogy a legtöbb napos órát egy évben az ország déli szegletének lakói élvezhetik. Ezen belül is a Villányi-hegység az egyik legszerencsésebb régió. A borissza népek inkább tavasszal és ősszel zarándokolnak ide, pedig bőven van errefele látni- és tennivaló nyáron is. Ráadásul Villány, mint felfedezendő település meg sem közelíti a borút többi falvának szépségeit, Villánykövesdet, Nagyharsányt, de leginkább a különleges fekvésű és hangulatú Palkonyát.

Szépségpötty

A borút kapuja, első faluja Palkonya. Nyelvünk kedves toronyiránt szava itt tökéletes illusztrációt kap, az Újpetre falut Palkonyával összekötő nyílegyenes út mindkét végén egy-egy templomtorony a céljelző. Ez sok sebességmániásnak tövig nyomott gázpedált jelent, pedig az út melletti erdők-mezők rengeteg vadat rejtenek. A falu egyik fő szépségpöttye a pirosra festett, körkupolás palkonyai templom, amit legtöbben dzsáminak néznek, amíg közelebb nem mennek. Tényleg arra emlékeztet, pedig a Batthyany család építtette 1816-ban, és a kevés magyar körtemplom ékes példája. Már-már giccsbehajlóvá teszi a tornyon fészkelő gólyapár, amelyek nem csoda hogy minden évben visszatérnek, hiszen a falu két végén levő halastavak és az azt környező sásos-nádas terüljasztalkám a számukra.

Vettük a fáradságot, és megtettük a jó 2 km-es gyalogtúrát az alsó halastóhoz, ott a halőrrel eltetettünk egy kis halászlénekvalót estére, majd felmásztunk az elvileg sétányokkal tarkított domboldalon a szőlőhegyre. Megérte. A falu fantasztikus látképe tárult elénk a halastavakkal, pincesorral és a kitüremkedő piros süveges templommal. Nekibátorodván a túrától megkerestük még az egykori Montenuovo-kúriát a hegyoldalban. Nagyon leromlott állapotban, ám szintén gyönyörű panorámájú dombtetőn van az egykori villa, most a Vylyan borászat tulajdona.

‘Unokáink is fogják látni’-program

Mostanában kezdik felfedezni a települést a betelepülők és a turisták is. A falusi turizmus fogalmát átértékelő, régi parasztházakból átalakított, minden kényelemmel felszerelt vendégházak vannak a faluban. Az egyedi, hangulatos, ízlésesen és sok törődéssel berendezett szálláshelyeken a faluban akár egy egész busznyi embert is vendégül tudnak látni. Manapság már szinte csak kihalásos alapon lehet ingatlant venni, s ahogy akad egy, hamar elkel, hiszen itt még nem olyan horrorisztikusak az árak, mint a Balatonfelvidéken.

A szocializmusban ’úgy hagyott’ falu sokáig egyre néptelenedett, öregedett, romlott, ami mára inkább hasznára vált. A gyönyörű, sváb parasztházas falukép így elkerülhette a földig rombolást, és az ízlésmentes egyenkockaházak építését. Az egyutcás faluban csak nagyon kevés van belőlük, ezek közül is a legcsúnyábbat a falubeliek csak ’zsiráfetetőnek’ becézik. Hogy ez így is maradjon, a polgármester asszony, – ő alapította az azóta az egész országban másolt Villány-Siklósi Borút Egyesületet – tizenegynéhány évvel ezelőtt gondolt egyet, és az összes régi házat helyileg védetté nyilvánította, elkészíttette a falu örökségvédelmi programját. Ezeken a házakon mind ott díszeleg az agyagból készült védett embléma, s a falubelieken látszik, hogy büszkék rá, és a magukénak érzik a falut. Noha sokan nem tudják tüchtigre felújítani a házukat, igyekeznek legalább a homlokzatokat, a jellegzetes téglakerítést, a színes üveges bejárati ajtókat, és az árokpartjukat rendben tartani.

Még több infó…

…a falu honlapján: www.palkonya.hu

Pünkösdi Nyitott Pincék

Szinte minden őslakos szőlész-borászkodik, többségük a mára felemelkedett villányi borász nagyágyúknak adja el a szőlőjét, borát. Azért így is jut bőven a pincékbe, Palkonya ugyanis az országban egyedülálló ötszintes, műemlék pincékkelteli domboldallal büszkélkedhet. A falu az ötletgazdája a Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénynek, amit idén már 12. éve rendeztek meg. Itt csináltak ilyet először, s a jó példa ragadós. Innen koppintották az Etyeki Kezeslábast, és idén már országos méreteket öltött a pünkösdi pincézés.

Palkonya további nevezetessége, hogy európai kulturális falu. A falu képviseli Magyarországot az Európai Kulturális Falu mozgalomban, amit az Európa kulturális fővárosa mintájára hoztak létre. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy 12 európai falu lakói minden évben meglátogatják a vendéglátó kultúrfalut. A derék palkonyaiak így aztán jártak már pl. Toszkánában – volt mit hasonlítgatni bortéren – Görögországban, Észtországban. Jövőre Palkonya lesz a vendéglátó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.