Élet-Stílus

Kiejthetik az olaszok a házigazdát?

A negyeddöntőn a legkönnyebben túljutó olasz vagy a szárnyaló hazai válogatott jut be elsőként a németországi labdarúgó-világbajnokság fináléjába - ez a kérdés az első elődöntő előtt, amelyre Dortmundban kerül sor kedden 21 órától.

A találkozó több szempontból is igazi csemegének ígérkezik, a múlt és a jelen is óriási csatát ígér. Mindkét nemzet egyformán három-három világbajnoki címmel büszkélkedhet, s most természetesen a negyedik vb-arany megszerzésében reménykedik mindkettő.

Elemzők szerint az “idegenben” pályára lépő olaszoknak a győzelem érdekében egy dolgot mindenképpen el kell kerülniük, mégpedig a 11-es párbajt. Ebben a műfajban ugyanis a német csapat verhetetlennek tűnik. A németek legutóbb Argentína legjobbjait verték ergy rendkívülien kiélezett mérkőzésen. A rendes játékidő és a hosszabbítás is egyenlő lett, és a büntetőknél többet hibáztak a gauchók. Az olaszok talán a legkönnyebb ágon, Ausztráliát majd egy körrel később Ukrajnát verték.

A németek mellett az olasz együttes is erőt meríthet a múltból, ugyanis a két ország legutóbbi világbajnoki összecsapását, az 1982-es spanyolországi torna döntőjében 3-1-re nyerte a csapat. Ráadásul 1970-ben az elődöntőben szintén a squadra azzura győzött, méghozzá hosszabbításban 4-3-ra.

Lippi már leiskolázta a Nationalelfet

Az akkori mérkőzéseket persze teljesen más csapatok vívták, ám a most pályára lépőknek is van közös “múltjuk”, méghozzá egy igazán emlékezetes összecsapás. Márciusban felkészülési meccsen csapott össze a két együttes Olaszországban, s az akkori házigazdák 4-1-re lemosták Jürgen Klinsmann válogatottját, a kapitánynak a kudarc kis híján az állásába került.


Kiejthetik az olaszok a házigazdát? 1

Klinsmann bizakodó (AP)

“Ez egy teljesen más találkozó lesz. Az egy barátságos meccs volt Olaszországban, kedden pedig vb-elődöntőre kerül sor, ráadásul Németországban” – intett óvatosságra az Ukrajna elleni 3-0-ra megnyert negyeddöntőben gólt és gólpasszt jegyző Gianluca Zambrotta. “A németek nagyon jó formában játszanak, nehéz mérkőzésre számítok.”

A két kapitány közül a csapat összeállításánál Klinsmann van könnyebb helyzetben, ugyanis Frings kivételével minden játékosára számíthat. A középpályás tevékeny részese volt a drámai negyeddöntő végén kirobbant kisebb verekedésnek, és a nemzetközi szövetség eltiltotta.

Marcello Lippinek továbbra is a belső védő kettőssel vannak problémái, miután Fabio Cannavaro társának, Alessandro Nestának az utolsó csoportmeccsen összeszedett sérülése továbbra sem jött rendbe, így valószínűleg Dortmundban sem léphet pályára. A szakember ugyanakkor a németek ellen ismét bevetheti a negyeddöntőt eltiltás miatt kihagyó Marco Materazzit.

Elődöntő: Németország-Olaszország
Dortmund 21 óra
Bíró: Benito Archundia (mexikói)

A várható kezdőcsapatok:
Németország: Jens Lehmann – Arne Friedrich, Christoph Metzelder, Per Mertesacker, Philipp Lahm – Bernd Schneider, Tim Borowski, Michael Ballack, Bastian Schweinsteiger – Lukas Podolski, Miroslav Klose

Olaszország: Gianluigi Buffon – Gianluca Zambrotta, Marco Materazzi, Fabio Cannavaro, Fabio Grosso – Simone Perrotta, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso – Francesco Totti – Luca Toni, Alberto Gilardino

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik