Élet-Stílus

Ezer embert vesz fel a Suzuki

admin
admin

2006. 07. 04. 09:05

A Suzuki 15,3 milliárd forint beruházásával 76 százalékkal bővíti a magyarországi termelést a következő egy évben. Összesen ezer új munkavállalóra lesz szükségük, elsősorban szalagmunkára keresnek embereket.

Indiában is terjeszkednek

A Suzuki Indiában is igyekszik gyorsan bővíteni termelőkapacitását, új gyárat építenek évi 100 ezres kapacitásra – a beruházást még idén be akarják fejezni –, és a kapacitást évi 250 ezerre akarják növelni 2008 első negyede után. Indiában csak az idei fejlesztés után kezdhetik az SX-4-es gyártását. A kisebb, 660 köbcentiméteres kisautók értékesítése Japánban 4,7 százalékkal 1,07 millióra nőtt az idei első félévben. A Suzuki saját márkaneve alatt 2,8 százalékkal növelte eladásait ezekből a hazai piacon, de a Nissannak és a Mazdának is szállít kisautókat. A Suzukinál úgy becsülik, hogy ilyen kisautókból a piac az idén 1,98-1,99 millióra emelkedik, de egyelőre tartják a korábban jelzett, 630 ezres saját értékesítési célt.

A Suzuki 2008-ra évi 300 ezerre akarja növelni a termelést magyarországi üzemében a jelenlegi 170 ezerről, erősítette meg hétfőn a legnagyobb japán kisautógyár külföldi eladásokért felelős igazgatótanácsi tagja, Ono Hirotaka. Már jövő januártól évi 220 ezer autót akarnak gyártani Magyarországon, s ezért ezerrel növelik az alkalmazottak létszámát. Elsősorban a gyártósorba keresnek betanított munkásokat, de szükség lesz karbantartókra, műszaki- és magasabb végzettségű dolgozókra is – tudta meg a FigyelőNet a Suzuki Rt. PR-marketing vezetőjétől. A megyei munkaügyi központ munkatársa szerint nem tudják majd megyei munkaerővel feltölteni a létrejövő új pozíciókat.

Nagy a kereslet az SX-4-esre

A bővítést egyebek között az SX-4-es modell iránti nagy, jelenleg nehezen kielégíthető kereslettel magyarázták. E modell európai értékesítési célját évi 60 ezerre növelték a korábbi 40 ezerről. Az SX-4-esek egy részét Japánból szállítják Európába, ám ennek lehetősége korlátozott, mert a japán telephelyek is teljes kapacitással termelnek már, mondta Ono Hirotaka.

Az SX-4-es társfejlesztője, az olasz FIAT, amely FIAT Sedici néven árusítja ezt a kocsit, ugyancsak öthavi elmaradásban van a megrendelések teljesítésével. A FIAT 30 ezer Sedici eladására számít az idén a korábban várt 20 ezer helyett, ez is indokolja a kapacitás bővítését a Magyar Suzukinál.

Munkerő-felvétel: régióban gondolkodnak

A Suzuki Rt. jelenleg is az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója, 3500 munkavállaló dolgozik közvetlenül a vállalatnál. Tihanyi Tamás, a Suzuki PR-marketing vezetője a FigyelőNetnek elmondta, hogy az autógyár beruházási, bővítései folyamatosak. Most azonban még jobban „rákapcsolnak”, hiszen a gyár kapacitásának fejlesztésével jövő nyárig további ezer fővel bővítik a létszámukat. Mivel a cégnél javarészt szalagmunka folyik, a bővítés is ezt a területet érinti leginkább, de szükség lesz karbantartókra, műszaki- és magasabb végzettségű dolgozókra is – tudta meg a FigyelőNet a Suzuki munkatársától. A szalagmunkát betanított munkások végzik, az eddigi tapasztalatok alapján egyaránt megtalálható alap- és középfokú végzettséggel rendelkező. A betanítást a gyár maga hajtja végre, a képzés elsősorban Magyarországon zajlik, de Japánba is küldenek ki dolgozókat. Tihanyi Tamás hozzáfűzte, a munkafolyamatok nem bonyolultak, de a minőség nagyban függ a dolgozók hozzáállásától.

A társaság minden létező eszközt igénybe vesz a munkakörök betöltésére, folyamatosan jelennek meg a hirdetések, állandó kapcsolatban vannak a munkaügyi központokkal és kirendeltségekkel. A felvétel most már minden nap zajlik, míg korábban csak heti két napon tartottak felvételi napot. Tihanyi Tamás kifejtette, hogy mikor bővítésről van szó, a cég régiókban gondolkodik, és a Szlovákiából érkező munkavállalók előtt épp úgy nyitva tartják a kaput, mint a hazaiak előtt. A Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ munkatársa a FigyelőNet megkeresésére elmondta, hogy feltehetően nem tudják a megyében rendelkezésre álló munkaerővel fedezni. Elmondása szerint egyébként 7767 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván június végén a megyében. A gyárban relatív magas a fluktuáció, ami azonban javarészt a munka jellegéből adódik, mivel az összeszerelési munka rendkívül nagy monotonitástűrést igényel.

Jelenleg összesítve a gyárban dolgozók durván egyharmada szlovák állampolgár, de a fizikai munkakörökre vetítve ez az arány már ötven százalék. A szlovák állampolgárokat akiket ugyanakkor bér illet meg, mint a magyar állampolgárságú kollégáikat. Magyarországon tizenöt éves múltra tekint vissza az autógyártás, vagyis a kilátások bíztatóak, ezzel együtt a cég marketing vezetője elismerte, kérdéses, hogy a Suzuki megnövekedett munkaerő-szükségletét ki tudja-e elégíteni a régió.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.