Élet-Stílus

Egyesülhet a GM és a Renault

100 milliárd dollár értékű óriásvállat jöhet létre, ha szövetségre lép a General Motors, a Renault és a Nissan. A cégek vezetői tárgyalnak az üzletről.

Hétfőn a Renault kiadott egy közleményt, mely szerint megvizsgálják Kirk Kerkorian felvetését. Korábban a Tracinda befektetési cég milliárdos tulajdonosa kijelentette, hogy a General Motorsnak csatlakoznia kellene a Renault-Nissan szövetséghez, ami mindegyik fél számára előnyös helyzetet teremtene.

Kerkorian 9,9 százaléknyi részvénycsomagot vett nemrég a GM-ben, ami komoly visszhangot kapott, hiszen az amerikai óriásvállalat csehül áll Észak-Amerikában. Kerkorian mindhárom cég vezetőihez eljuttatta levelét, amiben műszaki és értékesítési együttműködést szorgalmazott. Véleménye szerint jelentős anyagi megtakarítást érhetnének el a gyártók az összevont raktározási, szállítási és alkatrészellátási rendszerrel.

Úgy tűnik, hogy a labda most a General Motors-nál van, miután a Renault nyitottnak mutatkozik a tárgyalásokra, és a vezetők már találkoztak is. A végleges döntéshez a GM igazgatóságának támogatása is kell.

Kerkorian korábban arról a perről vált ismertté, amelyben a német felet perelte a Daimler és a Chrysler egyesülésekor. A később elvesztett pert azért indította a milliárdos befektető, mert szerinte megtévesztették a részvényeseket, egyenlő felek összeolvadásaként eladva az üzletet, ami a Chrysler sima felvásárlása volt. Kerkorian a Chrysler egyik nagyrészvényeseként vált érintetté az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik