Élet-Stílus

Zöldek nyílt levélben fordultak Gyurcsányhoz

admin
admin

2006. 07. 03. 15:16

Komoly aggodalommal tekint a környezet- és természetvédelmi területi szerveket érintő újabb megszorításokra 28 zöldszervezet a kormányfőnek küldött levelében – derül ki a Levegő Munkacsoport közleményéből.

A környezetvédelmi felügyelőségeknél és nemzeti parkoknál összesen 248 főt terveznek elküldeni, ami több mint 10 százalékos létszámcsökkentést jelent – írják. Ezzel szemben az Európai Unió a csatlakozás előtt készült országjelentésében megállapította, hogy ezen hatóságoknál több mint ezer új dolgozó felvételére lenne szükség ahhoz, hogy megfeleljünk az EU követelményeinek.

Jelenleg a környezet- és természetvédelmi felügyelőségeken egy-egy ügy elintézésére átlagosan kevesebb mint fél óra jut. Ebbe a helyszíni szemle általában nem fér bele, a hivatalban dolgozók többnyire a benyújtott papírok alapján döntenek. Az ügyek elhúzódása és a jogbizonytalanság komoly gazdasági károkat is okoz: a nyugati országokban a vállalkozások nem követhetnek el olyan visszaéléseket, amelyekre Magyarországon a hatóságok gyengesége miatt van lehetőség. Mindez komoly gazdasági hátrányt jelent a tisztességes befektetők, vállalkozók számára, akik emiatt elkerülhetik az országunkat – fogalmaznak.

Az ellenőrzéssel kapcsolatos súlyos hiányosságok a magyar vállalkozók jelentős részét is aggasztja, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2005-ben közzétett „Javaslatok – 25 pont a 100 lépéshez” című anyagának több pontjában is sürgeti az ellenőrzések fokozását és minőségének javítását. A környezeti biztonságért, a környezet- és természetvédelmi jogszabályok betartatásáért felelős szervek gyengesége a fejlődésben elmaradt országok jellemzője.

Ezzel szemben a világ legversenyképesebb országaiban a legszigorúbbak a környezetvédelmi előírások, és az ellenőrzés feltételei olyanok, hogy azokat be is tudják tartatni. Tisztelettel kérjük Önt, hogy ne Etiópiát, hanem Svédországot tekintse követendő példának – zárul a levél.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.