Élet-Stílus

Pünkösdfürdői, a hiányos

Árak

A tipikus strandételek – sült hekk, hamburger, hot dog – egy kék-sárga céllövöldeszerű büfésoron kaphatóak. Tea- és sörmárkákat reklámozó napernyők alatt lehet őket elfogyasztani, sárga, szintén teát reklámozó székeken. Azokra csak a céllövölde legszélső büféjénél gondolnak, akik utálják a jeges teát, és nem akarnak az italhirdetések között üldögélni, számukra faasztalokat és –padokat biztosítottak. Van még egy jégkrémes bódé is, az ide jövő vendégek egy sörcég napernyői alatt nyalhatják a jégkrémet. Egyszóval a vendéglátás még fejlődhet Pünkösdfürdőn. Tíz deka sült hekk 250 forint, éppen annyi, mint a sajtos tejfölös lángos, a palacsinták megannyi fajtáját 120 forintért árulják, a görög sali 450. Csapolt magyar korsó 300, külföldi 350. A strandbelépő ára 1000 forint.

Az ember megy a végtelen hosszú Duna parti, negyvenes táblákkal szegélyezett úton, árnyas fák alatt halad, halad, s a sarkon egyszer csak ott terem a strand. Semmi impozáns, turistacsalogató portál, mindössze két mészkőfal, közötte a rácsos kapu, mely halak sziluettjeiből áll össze, a kerítés mellett végig növények nőnek, minden irányban megakadályozzák a belátást.

A bejárat kicsi, mintha egy fagylaltozóba, vagy valami kis vidéki múzeumba vezetne, aztán beljebb haladva lassan tágul a horizont, és megjelenik maga a strand. Néhány medence látszik a szűk perspektívából, csak később derül ki, hogy amit láttunk, az nem egy részlet volt, hanem maga Pünkösdfürdő.

Érkezés fürdőruhában

A ruhaváltás szerencsétlenül van megoldva. Átöltözni vagy kabinokban lehet, melyek sötét folyosókon sorakoznak, vastag deszkából készül, cellaajtószerű nyílászárókkal vagy szavazófülkére emlékeztető, függönyből készült öltözőfülkékben, melyből összesen kettő áll rendelkezésre az amúgy koedukált öltözőben – felfoghatjuk úgy is, hogy nemenként egy. A levetett ruhákat egy girbergurba acélfogasra kell elhelyezni, és beadni a ruhatárba. El lehet képzelni egy átlagos, kétgyermekes családot ebben a szituációban.

Meglepő, hogy éppen egy strandon gondolják úgy, hogy az átöltözés marginális cselekvés, de láthatóan így gondolják. Érthető, hogy a vendégek többsége lemond a fülkékről és a fogasról, és inkább egy törülközővel a dereka körül egy bokor tövében próbál szerencsét. A felöltözködés még körülményesebb, zuhanyzó, vécé tudniillik nincs az öltözőben, de még egy lábmosó sem, mindezek az épületen kívül kaptak helyet. A zuhanyzókban viszont nincsenek padok, ahova le lehetne tenni a cókmókot, csak kosz, törött akasztók.

Három, glédában

A medencéket nem a barokkos rendezetlenség jellemzi: egy sorban helyezkedik el mind a három. Talán jobb lett volna őket kicsit szétszórni, szellősebben elhelyezni, hogy ne legyen akkora a tömeg körülöttük. A bejárthoz legközelebb a nautilusz csiga alakú élménymedence látható, van benne sodrófolyosó, mely valóban sodor, dagonya, egyebek, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Nem gigantikus méretű képződményről van szó, de a Pünkösdfürdői strand sem az. A gyerekmedence hasonló méretű, de ez gyereknél nagynak számít, kerek, középen egy hatalmas gomba, melyről víz csurog alá, körben függönyt képezve. Sárga, piros és kék színű csempék borítják, két gyerekcsúszda is vezet a vízbe. Néha látni más strandokon egész kicsi, alibi csúszdákat, melyek inkább szájíznek, látványnak jók, a pünkösdfürdőieket méretben pont jól eltalálták.

Felnőtt méretű csúszda nincs, a nagykorúak az úszómedencében vigasztalódhatnak. Hülyéskedés helyett a sport lehetőségét kínálja fel pünkösdfürdő: ötven méteres, tökéletes hőmérsékletű és tisztaságú úszómedence lepi meg az embert. Nem is véletlen, hogy néhány komolyabban úszó is igénybe veszi. És plusz pont jár a kellemes szaunáért is. A medencék körül vöröses, rusztikus felületű, de sima követ használtak, mely – hallaeluja – nem csúszik. És betonpergola, melyre a pergoláknál szokatlan anyag ellenére felkapaszkodnak a rózsák.

Még több strand…

… az FN Strandkörkép folyamatosan frissülő összeállításában >>>

Nemtörődöm

Mivel a vizek a strand közepén koncentrálódnak, az emberek, mint a vasreszelék a mágnes körül, helyezkednek el a három medence környezetében. A park nem éppen tágas, a növények viszont szépek, a gyep sajnos több helyen visszahúzódóban, nagy levelű növények törtek elő, de heverészésre megfelelnek, és végül a vakondok is jól érzik magukat, a tucatnyi földdomb erre utal. A kert egyik legbájosabb részlete lehetne a kerek kis tó vízi növényekkel, melyet nagy, szabálytalan terméskövekből készítettek, hozzá kapcsolódik egy szintén kerek szökőkutas kőpados pihenő lugas. Mindkettő csipkerózsika álmát alussza, a tó kiszáradt, benőtte a növényzet, teljesen elhanyagolt, még a tavaly lehullott tobozokat sem szedték össze a földről. A kerti kút elapadt, víz helyett száraz, barna növényi hulladék van benne.

Szintén a teljes közöny jelei láthatóak a platánsorok között felállított beton pingpongasztalok esetében. Mert az még hagyján, hogy nincs háló, a strandoló feltalálja magát, de ha háló helyett deszkát, gallyakat, üvegcserepet, vasállványt talál az asztalon, körülötte pedig mocskot, akkor elmegy a kedve a labdajátéktól. A kialakult helyzetet nem lehet a pénzre fogni, ez csak nemtörődömség. Akárcsak az, hogy bár a strand rendelkezik egy rosszul működő, de mégiscsak saját honlappal, ahol feltüntetik a nyitás időpontját, a honlapon ígért – eleve kései, június közepi – dátumhoz képest Pünkösdfürdő egy héttel később nyitott. Teljes joggal tették szóvá ezt a vendégek a pénztárnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik