Élet-Stílus

Kutyaól és luxussátor – nyaralás kempingben

admin
admin

2006. 07. 03. 12:35

A tömeges és olcsó sátorozás jórészt már a múlté. Bár még ma is sokat lehet spórolni, ha kempingben lakik az ember, az is talál magának sátorhelyet, aki még a sátorozásban is a luxust keresi.

Egykor az olcsó nyaralás szinonimája volt nagy tömegek számára, mára külön életforma lett. A hetvenes években a minimális szolgáltatású kempingekre volt igény Magyarországon, abból viszont minél többre, hiszen nemcsak a keletnémet turisták, hanem a magyarok között is igen népszerű volt a sátorozás, elsősorban persze az ára miatt. „Tipikusan a kispénzűek sportja volt, de sokakat megragadott az életforma, ők azóta is kempingeznek” – mondta a FigyelőNetnek Gyürky László, a Magyar Camping és Caravaning Club elnöke.

Mára megváltozott a helyzet, kevesebben kempingeznek, de akik elindulnak, azok jórészt a minőségi szolgáltatásokat keresik. Évtizedekkel ezelőtt az volt a fontos, hogy legyen a közelben strand és bolt, mára azonban szinte szállodai szolgáltatásokat is nyújtanak a kempingek a szaunától az animátorokon át a sporteszközkölcsönzésig. Ennek megfelelően az árak is magasabbak, egy négytagú család akár szállodai szobát is kaphat a parcella-, a személydíj és az egyéb költségek (áramfelvételi, mosási díj) összegéért.

Több lehetőség

Ha kempingezésre adjuk a fejünket, az első kérdés a szállás. A kempingekben persze vannak faházak vagy akár mobilházak, sőt apartmanok is, de a legtöbben a sátrat, kényelmesebbek a lakókocsit választják, akik pedig megtehetik, lakóautót vásárolnak, vagy kölcsönöznek. Sátrakat pár ezer forinttól bármeddig árulnak nagyobb üzletekben és outdoor-boltokban, a régi „kutyaólsátrak” helyett ma már kelendőbbek azok, amikben föl is lehet állni, de népszerűek a könnyen felverhető igluk is.

Ha csak évente pár alkalommal sátorozunk, választhatunk olcsóbb sátrat, akár már hatezer forintért is kapható kétszemélyes kis sátor, igaz ezek általában egy méter magasak, azaz nem lehet bennük felállni. Egy öt-hat személyes, kéthálófülkés, kétbejáratos sátor ötvenezernél kezdődik, de van 200 ezerért is – igaz, ilyenkor már kétméteres a belmagasság és van nappali is.

Strand és játszótér

Szálláskeresés céljából érdemes az internetet is böngészni, de a saját két szemünk mindennél többet ér, a külföldi kempingbesorolások ugyanis eltérőek lehetnek, ezért ha ez lehetséges, érdemes személyesen körülnézni. A hazai kempingeknél annyival jobb a helyzet, hogy a nevük mellett fel szokták tüntetni azt is, hány csillagjuk van – ha van egyáltalán. Minden kempingben kötelező viszont a legalább hat, egyenként minimum 40 m2-es terület, csakúgy, mint a szennyvízelvezetés és az ivóvíz biztosítása, és az elkülönített férfi-női vizesblokk is. Ugyanígy mindenhol kell legyen recepció, elsősegélyláda, szemétgyűjtő és füvesített talaj.

A több csillaggal rendelkező kempingeknek már sokkal több szolgáltatást kell nyújtaniuk: az egycsillagos kempingben többek között kell legalább egy idegen nyelven is beszélő munkatárs, három csillagnál találnunk kell 500 méteren belül élelmiszerboltot és melegkonyhás vendéglőt és legalább ötvenfős társalgót. A négycsillagos kempinget pedig onnan ismerjük meg, hogy uszodája vagy saját strandja is van a sportpályák mellett, amellett hogy játszótér, sporteszközkölcsönzés, gyermekmegőrzés is szerepel a szolgáltatások között.

Minimum 30 ezer egy hét

Itthon az internetes adatbázisok szerint több mint 400 kemping van, ebből mindössze 21 négycsillagos, hét pedig a naturistákat várja. A hazai kempingek felszereltsége és a szolgáltatásai is eltérőek, még mindig vannak olyan kempingek, ahol a füves placcon lehet táborozni, és a kötelező vizesblokk az egyetlen szolgáltatás. A másik véglet pedig az ápolt gyepű, sövénykerítéssel parcellázott, netán téliesített luxuskemping. A rendszeres kempingezők szerint azonban egyre több a tiszta, felszerelt szálláshely, többek között azért is, mert gyorsan elterjed, ha valamelyik mégsem az.

A legtöbb helyen egy éjszakára általában sátor vagy parcelladíjat és személyi díjat is kérnek. Előbbi 500-4000 forint között változik. Két felnőtt és két gyerek egy éjszakát legalább három-négyezerért tölt el egy kempingben, de a csillagok számától és a szolgáltatásoktól függően ez a többszöröse is lehet. Egy sokcsillagos kemping akár 8-12 ezer forintjába is kerülhet egy családnak, úgy, hogy ezen felül még külön kell fizetni az áramért, a háziállatért, a második gépkocsiért, az internet- és kábeltévé-használatért és így tovább. Egy tíznapos nyaralás a legolcsóbb kempingben is közel harmincezer forint.


A megszállott sátorozók szerint azonban a legdemokratikusabb nyaralási forma, ahol jól megfér egymás mellett a harmincéves kutyaólsátor és a húszmilliós lakóautó. Amellett, hogy internacionális barátságok is könnyen szövődhetnek, hiszen még mindig több a külföldi kempingező, mint a hazai: 2005-ben 323 ezren pihentek kempingben, közülük 198 ezren nem Magyarországról érkeztek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.