Élet-Stílus

Interaktív játékot készített Pierrot

Elkészült a Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regény ihlette Jumurdzsák gyűrűje nevet viselő interaktív film és kalandjáték - jelentette be az alkotó az Egerben tartott sajtótájékoztatón.

Egerről és Gárdonyi Géza regényéről olyan film készült, amelyet nem nézni, hanem játszani kell. A főhős pedig nélkülünk nem tudja, mit kell tennie, mutatta be a produkciót Pierrot, aki saját Private Moon nevű stúdiójában készítette az interaktív filmet és kalandjátékot. Nyáron, korlátozott számban a film egy négyórás változatát hozzák ki tesztelés céljából, a teljes projekt, amelynek játékideje 20-24 óra, szeptemberben kerül a nagyközönség elé.

Pierrot, aki egyben a történet forgatókönyvírója, a sztori lényegéről elmondta: egy amerikai újságíró Egerben tölti szabadságát, és mindenféle megoldandó rejtéllyel találkozik. Ennek során kalandos úton fel kell göngyölítenie Gárdonyi életét, a regény történetét, és mindennek helyszíne a mai Eger. Az interaktív filmet a város harminc helyszínén forgatták, és egy másfél órás film készült el, amelyben 700 speciális panorámakép segítségével közlekedhetünk Egerben.

A szereplők többségében az egri Gárdonyi Géza Színház színészei, főszereplő Görög László és Jordán Adél, de játszik benne Bárdy György (Várkonyi Zoltán emlékezetes filmjében Jumurdzsákot alakította) és Pásztor Erzsi is. A film rendezője Komlós András, operatőre Árva László, a különleges panorámatechnika D. Varga Tamás nevéhez fűződik.

A játék nem elsősorban gyerekeknek készült, bár semmiféle erőszak nincs benne, de a megoldandó feladatok általános műveltséget, kreativitást igényelnek, ezért a legjobb, ha az egész család nekiül. A filmet DVD-n adják ki, használata nem igényel speciális számítógépeket és technikát – jegyzete meg az alkotó. Elhangzott, hogy a címadó dalt Pierrot szerezte és adja elő, amelyből videoklip is készül, amivel a filmet és játékot reklámozzák majd.

A kalandjátékot azért hozzák ki két részletben, mert a tesztelés után még finomíthatnak rajta, illetve az apró logikai bukfenceket javíthatják. Ilyen jellegű játék ugyanis Magyarországon még nem készült – mutatott rá Pierrot. A szerző az egri önkormányzat által kiírt játékszoftver-pályázat nyerteseként készítette el a filmet – emlékeztetett az előzményekre Nagy Imre polgármester. Az önkormányzat azzal a céllal írta ki a pályázatot, hogy ily módon is népszerűsítse Gárdonyi művét, és Egert mint turisztikai célpontot – fűzte hozzá.

A film terjesztéséről szólva elmondta, hogy a tervek szerint országszerte megvásárolható majd, Egerben viszont mindenki fél áron juthat hozzá, persze ehhez el kell jönni a városba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik