Élet-Stílus

Az FBI filmkalózbandát fogott el

admin
admin

2006. 07. 03. 15:51

Profi és globálisan tevékenykedő filmkalózbandát vett őrizetbe az FBI az Amerikai Egyesült Államokban. A kalózok kamerával felvették a mozikban futó filmeket, majd az interneten és kalóz DVD-ken terjesztették.

Az őrizetbe vett 13 ember 1999 óta foglalkozott profi szinten az illegális filmterjesztéssel, és egy nemzetközi hálózat tagjai voltak. Az FBI információi szerint ez a csoport áll a kézi kamerával felvett, az USA-ban terjesztett illegális másolatok 50 százaléka mögött, míg világszerte az ilyen jellegű kalózmásolatok 25 százaléka származott a banda tagjaitól. A rendőrség több mint hároméves nyomozás után egy nagyszabású razzia keretében, több helyszínen csapott le a filmkalózokra. A csoport tagjai akár fejenként öt évet is kaphatnak.

„Fájlmegosztó programok segítségével nemzetközileg is terjesztették a kamerával felvett filmeket: Pakisztán, Szingapúr, Hongkong, Malajzia és más országok is a terjesztés célpontjai voltak” – mondta el Michael Robinson, a jelentős hollywoodi stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America kalózkodással foglalkozó tisztségviselője.

Premier előtti megjelenés

A csoport tagjai már a filmek hivatalos premierje előtt terjesztették a kalózkópiákat, ami arra utal, hogy jelentős segítséget kaptak olyan szakmabeliektől, akiknek bejárásuk van a premier előtti vetítésekre. Például az Amerikában szerdán bemutatott Superman visszatér is jóval a premier előtt megvolt már a kalózoknak.

Módszerük az volt, hogy míg az egyikük kamerára vette a filmet, addig őt több biztosító ember vette körül, akik fedezték. A felvett nyersanyagot aztán DVD-n sokszorosították, és eredetinek tűnő borítót készítettek neki. A filmeket darabonként 19 dollárért árulták az utcai terjesztők.

A kézi kamerával, mozivetítéseken másolatokat készítők állnak a „kalózpiramis” csúcsán, hiszen a premierek előtt feketepiacra kerülő filmek jelentős százaléka ilyen forrásból kerül az utcákra és az internetre. Az illegális DVD-kereskedelem nagyon jövedelmező, szakértők szerint összehasonlítható egyéb illegális tevékenységekkel, mint például a kábítószer- és fegyverkereskedelem – ha ugyan nem jövedelmezőbb –, miközben a filmtolvajoknak sokkal kevesebb büntetéstől kell tartaniuk.

18 milliárd kár

Az adatok szerint 2005-ben a kalózkodás 18 milliárd dollár kárt okozott Hollywoodnak. A kalózkodás azonban nem csak az USA problémája, Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség a szűken vett filmiparnak 102 millió dollár, a nemzetgazdaságnak (benne az elmaradt állami bevételek, a kereskedő cégek bevétele) 199 millió dollár volt. A magyar filmeket ért veszteség ennek 4,7 százaléka, azaz tavalyi árfolyamon is 2 milliárd forint! A magyar filmek zömét, 90 százalékát a premier napján kamerázzák le a moziban, s ez a verzió kerül először illegális forgalomba: piacokra és az internetre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.