Élet-Stílus

Amerikaiak azt se tudják hol zajlik a vb

Miközben a világ tévénézőinek zöme a németországi focivébé közvetítéseinek ritmusában él, az Egyesült Államokban már szinte meg is feledkeztek róla, különösen mióta saját csapatuk nem jutott túl a selejtezőn.

A labdarúgás – amelyet az amerikai angolban soccer-nek neveznek – sohasem volt különösen kedvelt az Egyesült Államokban. Csak a spanyol nyelvű tévéadók közvetítenek mérkőzéseket, igen alacsony nézettség mellett. Az amerikai közvetítési jogokat megszerző ABC tévétársaság csak a hétvégeken közvetít néhány találkozót.

Aki a nagy tévéhíradókból próbálná megtudni az eredményeket, hoppon marad, a labdarúgás teljesen kimarad a témák felsorolásából.

Az ABC tévétársaság ESPN nevű sportcsatornáján a vb-mérkőzéseket kevesebben követik, mint a pókert. A nyolc első mérkőzést együtt összesen 8 millióan látták a 300 milliós amerikai lakosságból. A 2002-es jokohamai brazil-német vb-döntőt is csak 3,9 millió amerikai nézte – holott világszerte 1 milliárd ember látta. Összehasonlításul: februárban 91 millióan nézték az amerikai futball döntőjét, a Super Bowl-t.

Egy nemrég készült közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy az amerikaiak 56 százaléka azt sem tudja, hogy a 2006-os labdarúgó vb Németországban zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik