Élet-Stílus

Eriksson dicstelen távozása

Szombaton este Gelsenkirchenben nem sok hiányzott ahhoz, hogy botrányba fulladjon az Anglia-Portugália labdarúgó világbajnoki negyeddöntőt követő sajtótájékoztató. A mérkőzésen 120 percnyi küzdelem után is 0-0 volt az állás, a tizenegyes párbajban - csakúgy, mint két évvel ezelőtt Lisszabonban, az Eb negyeddöntőjében - a portugálok diadalmaskodtak.

Sven-Göran Eriksson, a szigetországi válogatott svéd szövetségi kapitánya a találkozó utáni televíziós gyorsértékelésében azt hangoztatta, hogy csapata jól játszott, nagyon küzdött, de nem volt szerencséje. Néhány perccel később, a nemzetközi sajtóértekezleten, ahol nem csak egy tévériporter, hanem kétszáz újságíró ült az angol nemzeti válogatottól e mérkőzéssel búcsúzó Erikssonnal szemben, már nem kegyelmeztek a skandináv szakembernek.

A The News Of The World című lap riportere egyenesen odáig merészkedett, hogy Eriksson számoljon el azzal a 25 millió fonttal, amit az elmúlt öt és fél évben keresett, mert az újságíró szerint a futballkörökben professzornak is nevezett edző semmit sem tett, amióta a válogatottat 2001 januárjában átvette.

“Adja vissza a fizetését”

“25 millió fontért nagyon kevés, hogy két vb-n és egy Eb-n is a legjobb nyolc között esik ki az angol válogatott” – szólt az ítélet, de Eriksson igazi skandináv mentalitással állta a rohamot. Továbbra is azt fejtegette, hogy az angol válogatott nem szerepelt rosszul, hogy Wayne Rooney kiállítása balszerencsés fordulatot hozott a mérkőzésen, hogy David Beckham váratlan sérülése minden előzetes számítást keresztülhúzott. Arra a kérdésre, hogy Anglia miért csak egy csatárral kezdett a luzitánok ellen, a svéd edző válasza úgy szólt: “így láttam jónak, tanultunk a két évvel ezelőtti portugáliai találkozónkból, amikor a többtámadós felállás miatt nagyon kinyíltunk, s két gólt is kaptunk.”

Anglia kiesése után az első elemzések azonnal megállapítják, hogy az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) hatalmas hibát követett el, amikor idén tavasszal, Eriksson emlékezetes dubaji ügye után továbbra is megtartotta állásában a kapitányt, holott tudni lehetett, hogy a vb után mindenképpen távozik a csapat éléről.

Le kellett volna váltani a vébé előtt

Valamennyi angol újságíró és kommentátor egyetértett abban, hogy már Németországban is az időközben kinevezett Steve McClarennek kellett volna irányítania az együttest. A BBC szakkommentátoraként a vb-n dolgozó Gary Lineker azt mondta: Eriksson a kínos affér után nem tudott játékosai szemébe nézni, nem tudta őket motiválni, s ez a meccsek alatti viselkedésében, a futballistákkal való kapcsolatában is meglátszott. Az 1986-os mexikói vb gólkirálya szerint Beckhamék alig várják már McClaren kapitányságának kezdetét, hiszen őt sokkal jobban kedvelik, mint Erikssont.

Rooney kiállítása is külön téma volt szombaton este Gelsenkirchenben. A szakértők megjegyezték, hogy ez pontosan olyan eset volt, mint az 1998-as franciaországi vb-n Beckham piros lapos története. Nyolc évvel ezelőtt az Anglia-Argentína negyeddöntőn a dán Kim Milton Nielsen küldte le idő előtt Beckhamet, aki a földön fekve rúgott bele ellenfelébe. Akkor minden angol sajtótermék a “nemzet hülyegyerekének” nevezte a magáról megfeledkezett futballistát, s most az idióta szó ismét feltűnik a vasárnap reggeli angol újságokban. A kritikusabb hangvételű cikkekben az áll, hogy Rooney igazi vásári bunkóként viselkedett a pályán, a visszafogottabb értékelések szerint van még mit tanulnia a Manchester United fiatal játékosának.

Idén Rooney a bűnbak


Eriksson dicstelen távozása 1

Rooney – a buta bûnbak (BBC)

“Ne a pályán bíráskodj, azt hagyd meg a játékvezetőnek, te buta fiú” – írja az angol bulvárlap, a The Sun. Egy biztos, Rooney kiállításával nagyon nehéz helyzetbe hozta Angliát a negyeddöntőben, mert a háromoroszlános válogatottnak a hosszabbítással együtt közel egy órát kellett emberhátrányban futballoznia.

A kieséssel Anglia óriási lehetőségtől esett el, hiszen a franciák Frankfurtban kiejtették az ötszörös világbajnok Brazíliát, így az angolok továbbjutásuk esetén elkerülték volna Ronaldóékat.

A legjobb négy között kizárólag európai csapat található, erre legutóbb 1982-ben, a spanyolországi tornán volt példa. Két futballtörténelmi eseményt azonban még tartogathat ez a világbajnokság: amennyiben Portugália megszerzi az aranyérmet, akkor új világbajnoka lesz a sportágnak (hiszen korábban csak hét nemzet, Argentína, Brazília, Uruguay, Németország, Anglia, Olaszország és Franciaország nyert vb-aranyat), valamint a luzitánok végső diadala esetén Luiz Felipe Scolari lesz az első olyan szövetségi kapitány a világon, aki két nemzettel is vb-aranyat tudott nyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik