Élet-Stílus

Megjavították a Hubble-t

admin
admin

2006. 07. 01. 18:20

A NASA szakemberei és újraindították a Hubble űrteleszkóp rendszereit a a tartalék áramforrások segítségével, így újra sugároz képeket a Földre a fontos csillagászati eszköz.

Még csütörtökön kezdték meg a kamerarendszer elektromos rendszerének az újraindítását, s az átmenetileg tartalék üzemmódban üzemelő Hubble péntekre ismét működésképes lett.

A tudósok ennek ellenére hangsúlyozzák, hogy a Hubble megérett egy komoly helyszíni karbantartásra, illetve, hogy a 2002-ben elhelyezett központi megfigyelő egységet is modernebbre kellene cserélni.

A Hubble, noha még a közel múltban is nagyszerű képeket sugárzott a Világegyetem mélyebb titkairól elérte azt a kort, amikor komolyabb kivizsgálásra szorul. Többször adta már jelét a technológiai elöregedésnek a veterán űreszköz, de a múlt héten a korosodó űreszköz teljesen beszüntette a felvételek továbbítását.

Az amerikai űrhivatal emberei csak találgatták még a múlt héten, hogy mi is történt, mi romolhatott el a teleszkópon, amelyet utoljára 2002-ben javítottak meg. Azóta a NASA enyhén szólva az elfekvő kategóriában kezelte a jobb napokat látott szerkezetet.

A visszafogott, és átcsoportosított űrprogram most igazi gondot okoz a NASA szakembereinek, akik most mégis a javítás mellett dönthetnek, mivel új, modern teleszkóp feljuttatására nem ad pénzt az amerikai adminisztráció.

A feltételezés végülis igaznak bizonyult, miszerint az áramellátó rendszer hibája okozta a működési rendellenességet. Az áramellátó rendszer javítása – a tartalék rendszer aktivizálásával – megoldhatónak látszott a földi irányító központból is, amelyet végül péntekre meg is oldottak a NASA szakemeberei.

A Hubble már régen megérett a felülvizsgálatra, és javításra, azonban a Columbia tragédiája háttérbe szorította ezen feladatok elvégzését. A tudósok már évek óta sürgetik a teleszkóp felújítását, vagy cseréjét, s ha ez a javítás nem történik meg 2008-ra a rendszerek többsége feladatképtelenné válik és a teleszkóp a Föld légkörébe zuhan, ahelyett hogy tovább szolgálná a tudományt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.