Élet-Stílus

Viharfelhők a Discovery startja körül

A Discovery tervezett startjára még elvonulhatnak a viharfelhők, bár a meteorológiai jelentések egyelőre nem biztatóak, s a szakértők sem nyilatkoznak egyértelműen biztonsági kérdésekben.

Cape Canaveralban tovább folyik a Discovery startfekészítése, bár mintegy 60 százalékos esélye van annak, hogy a hétfőig tartó időszakban jelentős viharok zavarhatják meg az űrrepülőgép startját. A meteorológusok nem látják tarthatónak az űrsikló elindításának tervezett időpontját, bár a floridai időjárás hirtelen változásait tekintve maradt némi esély a startra.

A viharok, illetve azonbelül is a villámcsapások okozhatnak komolyabb károkat az start folyamán, így általában kilövés engedélyezés egyik feltétele az űrkikötő 20 mérföldes körzetében a megfelelő időjárási viszonyok megléte.

A korábban felmerült biztonsági kérdések, illetve a NASA project folytatásán folyó vita után úgy tűnik az időjárás is a Discovery indulása elleni tényező lehet.

Pete Nicolenko, NASA tesztigazgató szerint szombaton, vagy vasárnap elindítják a Discoveryt, s ha az időjárás mégis közbeszólna, akkor kedden újra megpróbálnák.

A NASA menedzserek utoljára csütörtökön egyeztettek, jóváhagyták a szombati indítást, de nem vitatták meg még egyszer a korábbi ellentmondásos döntést miszerint a Discovery fellőhető a külső üzemanyagtartály további tervezési módosítása nélkül is – mondta John Shannon, az űrrepülőgép-program helyettes menedzsere. Shannon szerint, a NASA indító csapatában nincsenek véleménykülönbségek az indítás biztonságosságával kapcsolatban.

A korábbi aggályokat a program vezetője múlt hét elején túlzottnak nevezte és kinyilvánította, hogy az űrhajósok biztonságosan indulhatnak az űrbe a Discovery fedélzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik