Élet-Stílus

Veszélyesebb a mobil, mint a szalonspicc

Egy tanulmány szerint azok az autóvezetők, akik vezetés közben mobiloznak, veszélyesebbek a közlekedés más résztvevőire, mint az enyhén spicces vezetők, akár használnak telefonkihangosítót, akár nem.

Az amerikai Utah Egyetem pszichológiai tanszékének professzora szerint a törvényhozóknak meg kellene fontolni a mobiltelefonok vezetés közbeni használatát, mivel azok olyan szinten vonják el a vezető figyelmét, amely komolyan veszélyezteti a közlekedési biztonságot.

Frank Drews tanulmányát egy olyan kutatásra alapozza, amelyben önkéntesek egy vezetésszimulátor segítségével reprodukálták a valós életben is előforduló vezetési szituációkat. A negyven önkéntes mindegyike négy változatban használta a szimulátort, normál módban, telefonnal a kézben, mobilos kihangosítóval, és enyhén ittas állapotban.

Az amerikai előírásoknak megfelelő 0.08 ezrelékes véralkoholszint még nem von maga után büntetést, viszont megfelel egy vodka-juice elfogyasztásának.

A „mobilozó” vezetők reakcióideje lassabb volt, mint a kontrollcsoport eredményei. Az alkoholfogyasztók csoportja mutatta a legrosszabb reakcióidőt és agresszivitásban is megelőzte a többi csoportot.

A csoport vezetője szerint a mobilozás olyan rossz hatással van a vezetés hatásfokára, hogy bizonyos esetekben veszélyesebb lehet, mint az alacsony alkoholszint. A vizsgálatokon túl tény, hogy a telefonálók többsége egyáltalán nem gondolja, hogy a mobilozás bármilyen szinten ronthatja a vezetési hatékonyságot.

Az amerikai statisztikák szerint a balesetek 40 százalékában az alkoholfogyasztás okolható a
súlyos közlekedési balesetek bekövetkeztéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik