Élet-Stílus

Tizenegyesekkel elődöntőben a németek

Fantasztikusan izgalmas mérkőzést játszott 1986 és 1990 világbajnoka. A németek nagyon megszenvedtek a gauchók ellen, akik 90 percen keresztül fölényben játszottak, de tizenegyeseknél kétszer is hibáztak és így kiestek. A megérdemelt vezetést a második félidő elején szerezték meg a gauchók, és a házigazda csak tíz perccel a rendes játékidő vége előtt tudott Klose révén egyenlíteni.

Pekerman csapata nem okozott csalódást a negyeddöntőben sem, de ennek ellenére búcsúznia kell. Sorinék már az első percektől fogva nem hagyták kibontakozni a németeket, és a támadásaik sokkal veszélyesebbek voltak mint a házigazdáké.

Elmaradt a gyors német gól

Mindkét együttes rendkívülien idegesen kezdett, sok hiba csúszott elsősorban támadásban a játékba. Podolski már a hatodik percben megkapta a mérkőzés első sárgáját Lubos Micheltől, aki összesen hét sárgát osztott ki. Panasz a bíróra ezúttal nem lehetett, a szlovák határozottan – esetenként talán egy kicsit túl kicsinyesen –,de összességében jól vezette a meccset.

Az argentinok is kifigyelték, hogy a német válogatott leggyengébb pontja Arne Friedrich és rendre az ő oldalán próbálkoztak, de a magas védők mellett Crespo, és a Saviola helyet kezdő Tevez nem tudott érvényesülni. A németek támadásaiban nyoma sem volt az elmúlt találkozók lendületének: a jól megszervezett argentin védelem az első 45 percben magabiztosan állta útját a rendkívülien lelkes berlini közönség által feltüzelt hazai gárdának.

Az első játékrészben nem is nagyon volt említésre méltó helyzet, de a második félidő elején gyökeresen megváltozott a játék képe. Riquelme pontos szögletére a legjobbkor érkezett középen Ayala és hat méterről védhetetlen gólt fejelt Lehmann-nak.

Felpörögtek a csapatok

Az addig meglehetősen álmosnak tűnő németek azonnal fergeteges rohamokba kezdtek, ezáltal teret hagyva a gyors argentin kontráknak. A mérkőzés iramának nagyon jót tett az argentin találat, a második félidőben sokat javult a színvonal. Többet volt a labda a németeknél, de a továbbra is tanácstalannak tűntek ellenfelük tizenhatosa előtt. Ballack jól osztogatott a középpályán, de a csatárokat nem tudta játékba hozni.


Tizenegyesekkel elődöntőben a németek 1

Lehmann a nap hõse (AP)


A 64. percben Klose ütközött az argentinok kapusával, akit néhány perc múlva le kellett cserélni. A helyére érkező Leo Francónak nem akadt sok dolga, Lehmann kapuja annál többször volt veszélyben a gyors kontráknál. Argentin gól helyett azonban a németek egyenlítettek a ma is keményen küzdő Klose révén. A brémai csatár nem túl sokat mutatott egészen Ballack szabadrúgásáig, amelyet Borowski csúsztatott meg. A lengyel származású támadó a legjobbkor érkezett, és védhetetlen gólt fejelt a rossz irányba mozduló cserekapus mellett.

A rendes játékrész hátralévő része nem sok izgalmat tartogatott a berlini aréna 72 ezer nézőjének. Az argentinok támadtak, de Pekerman már az egyenlítés előtt lecserélte Crespót és Riquelmét is, a házigazda pedig önfeláldozóan védte az eredményt.

Nem hibázott a házigazda

Következhetett a hosszabbítás, amelynek az első felében inkább a hazaiak, míg a másodikban az argentinok próbálkoztak, de mindkét gárda csak “mérsékelten” mert kockázatot vállalni, így még gólhelyzet sem alakult ki.

A büntetőknél Neuville, Ballack, Podolski és Borowski is nagyon magabiztos volt, míg a másik oldalon Ayala és Cambiasso is hibázott. Utóbbi tizenegyese után elkezdődött a német örömünnep a berlini stadionban. Heinze nem bírt magával és a német válogatott menedzserére, Oliver Bierhoffra támadt, de hamar lenyugodtak a kedélyek, és sportszerűen búcsúztak el egymástól a rendkívülien izgalmas mérkőzést követően a csapatok.

Az argentin válogatott az előrehozott döntőben szerencsétlen körülmények között esett ki, Németországban pedig folytatódhat az ünneplés. A Nationalelf az elődöntőben az esti ukrán-olasz összecsapás győztesével játszik.

Nyilatkozatok:

Jürgen Klinsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya: “Nagyon érdekes volt a kispadról nézni ezt a drámát, hasonlított egy Hitchcock-filmhez. A büntetőpárbaj mindig a szerencse kérdése, de büszkék lehetünk csapatunkra, hiszen közülük öten az U21-es együttesben is szerepelhetnének. Nagyon hittünk Lehmannban, és ő bebizonyította, hogy nem véletlenül”.

José Pekerman, az argentin válogatott szövetségi kapitánya: “Azt hiszem, ezzel vége a megbízatásomnak. Nem hiszem, hogy folytatom. Megvoltak a lehetőségeink a mérkőzés megnyerésére, mi irányítottunk. A találkozó jelentős részében jobbak voltunk, míg Németország csak szenvedett”.

Jens Lehmann, a német válogatott kapusa: “Fantasztikus volt nyerni a negyeddöntőben. A fiúk nagyszerűen rúgták a 11-eseket, én pedig csak azt tettem, amit egy német kapusnak kell, védtem”.

Németország-Argentína 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) (Tizenegyesekkel: 4-2)
Berlin, 72 000 néző
Bíró: Lubos Michel
Gólok: Klose (79.), illetve Ayala (49.)
Sárga lap: Podolski (3.), Odonkor (90+4.), Friedrich (114.), illetve Sorin (46.), Mascherano (60.), Maxi Rodriguez (88.), Cruz (95.)

Németország: Jens Lehmann – Arne Friedrich, Christoph Metzelder, Per Mertesacker, Philipp Lahm – Bernd Schneider (David Odonkor, 62.), Torsten Frings, Michael Ballack, Bastian Schweinsteiger (Tim Borowski, 74.) – Lukas Podolski, Miroslav Klose (Oliver Neuville, 86.)

Argentína: Roberto Abbondanzieri (Leonardo Franco, 71.) – Fabricio Coloccini, Roberto Ayala, Gabriel Heinze, Juan Pablo Sorin – Luis Gonzalez, Javier Mascherano, Juan Roman Riquelme (Esteban Cambiasso, 72.), Maxi Rodriguez – Carlos Tevez, Hernan Crespo (Julio Cruz, 79.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik