Élet-Stílus

Tehenek szállták meg Budapestet

Megkezdődött a CowParade Budapest: a főváros több pontján állítottak fel különleges, életnagyságú tehénszobrokat.

A városlakók és a turisták különböző helyeken láthatják a több mint 50 tehenet, többek között a Liszt Ferenc téren, a Szabadság téren, a Moszkva téren, az Andrássy úton, az Oktogonon, a Deák Ferenc téren, a Budai Várban és a Gellért téren.

A kiállításra pályázó művészeknek üvegszálas tehénformák szolgáltak alapul, amelyeket kedvükre alakíthattak, felhasználhattak saját műveik megalkotásához. A látványos szobrokat többek között El Kazovszkij, Hencze Tamás, Koncz András és Szilágyi Sándor valamint több pályakezdő művész készítette.

A köztereken augusztusig parádézó alkotásokat a nagyközönség mellett szakértők is elbírálják: Néray Katalin, a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója és Szoboszlai János, az acb Kortárs Művészeti Galéria vezetője alkotja majd az ítészek bizottságát.

Magyar vándor és Rubicow


Galbovy Attila szobrász alkotása Sáfrán Dóra festő és Péli Barna szobrász együttműködésével készült. Művük címe Magyar Vándor, amelyet Magyar Zoltán tornászbajnok híres, azonos nevű lólengés-száma inspirált. A sárga tehén hátán fogantyú látható, mintegy a “tehénlengésre” inspirálja az alkotás nézőjét.

Kóczián Veronika és Dobos Andrea közös műve a Rubicow címet kapta, amely a világhírű Rubik Ernő által készített kockára utal. A “kifacsart” pózban lévő kérődző úgy fest, mintha összegabalyodott volna egy óriási játékkockával. Az alkotásokról a járó-kelők is elmondhatják véleményüket – erre egy hét múlva lesz módjuk, a CowParade (www.cowparade) honlapján – és SMS-ben is jelezhetik gondolataikat a kiállításról – mondta el a sajtótájékoztatón Csikós Gergely, a CowParade Budapest projektvezetője.

A tehenek utóélete

A közönségszavazás és a szakértői bírálat alapján leginkább kiemelkedő 10 szobor alkotója a nyár végén különleges kiállításon kaphat újabb bemutatkozási lehetőséget. A „tehén évének” őszi záróeseményeként az alkotásokat a Kieselbach Galériában árverésre bocsátják, és a befolyó összegből a Mosolyország és a Bátor Tábor gyermekalapítványt támogatják.

„A CowParade zseniális eszköz ahhoz, hogy a város polgáraihoz a szó szoros értelmében testközelbe kerüljön a kortárs képzőművészet. A CowParade kiállítások eddig a világ számos pontján sok tízmillió embernek nyújtottak műélvezetet, és arra számítunk, hogy ez a tömeg Budapesten is milliókkal bővül majd.” – mondta dr. Iványi Brigitta, a CowParade Budapest művészeti vezetője.

A világ tehenei



A világ eddig több mint 30 világvárosában valósultak meg köztéri kiállítások tehén szobrokból. 1998-ban Zürich volt az első, később csatlakozott hozzá – többek között – Chicago, New York, Manchester, Houston, Brüsszel, Stockholm, Prága, Varsó, Moszkva, London és Dublin. Mindenütt komoly közönségsiker fogadta az ötletet, és a legnevesebb médiumok kísérték figyelemmel a tehenek felállítását és sorsát.

Dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes korábban elmondta, a fővárosi önkormányzat is támogatta a tervet. A cél, hogy ne csak a hagyományos köztéri szobrok szépítsék a tereket, hanem hogy ezzel az ideiglenes kiállítással színesebbé, mozgalmasabbá tegyék a tereket.

A tehenek kisugárzása


A Cow Parade Budapest célja – ahogyan fogalmaznak a mozgalom elindítói – hogy elinduljon egy kreatív, pozitív kisugárzású közösségi esemény, amelyben sokan vehetnek részt, amely mindenki számára látható és amely az alkotó energiákat végül jótékony célra fordíthatja a kiállítás végén tartandó árverés révén.

A budapesti CowParade kiállítás megvalósítására már kísérletet tett egy társaság 2002-ben és 2003-ban is. Akkor még tapasztalható volt némi ellenállás a hivatásos művészek részéről – olvasható egyes internetes fórumokon – de mára ezek az akadályok elhárultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik