Élet-Stílus

Pekerman lemondott, Németország ünnepel

José Pekerman, az argentin válogatott szövetségi kapitánya lemondott tisztségéről a Németország ellen tizenegyespárbajban elvesztett pénteki berlini mérkőzés után.

“Azt hiszem, ennyi volt, a fejezet lezárult” – közölte Pekerman, miközben Németországban beindult az ünneplés, bár mind a német csapat, mind a szurkolók tudják és bevallják: küzdelmes mérkőzésen, de nem túl jó játékkal, kis szerencsével vívták ki az elődöntőbe jutást. A Nationalelfnek két mérkőzést kellene még megnyernie, hogy negyedszer is világbajnok legyen.

A kivetítők előtt ezúttal is százezrek szorongtak német nemzeti színű zászlókat lobogtatva, s ünnepelték, hogy válogatottjuknak hat év után ismét sikerült legyőznie egy világ közvetlen élvonalába tartozó nagy csapatot. Legutóbb ez 2000. október 7-én sikerült a német csapatnak, akkor Angliát múlta felül vb-selejtezőn.

A berlini Olimpiai Stadion német nézőserege sokáig nem mozdult helyéről, ujjongva köszöntötte a tiszteletkört tapsolva végigsétáló válogatottat. Az argentin szurkolók hamarabb elhagyták a tribünöket. Diego Maradona, az argentinok bálványa ezúttal nem volt közöttük, még a mérkőzés előtt hangos tiltakozás közepette kivonult, mivel barátját nem engedték be a stadionba.

Ismét kivonult a német politikai élet számos nagyja: Angela Merkel kancellár és Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke egymás karjaiba borulva ünnepelte a továbbjutást.


Pekerman lemondott, Németország ünnepel 1

Tengernyi szomorúság – Argentína kiesett (AFP)

Merkelre azt tette a legnagyobb hatást, hogy a német válogatottat a 0-1-es hátrány sem törte meg: Miroslav Klose góljával egyenlített, majd miután a hosszabbítás nem hozott döntést, tizenegyes párbajban, Jens Lehmann kapusnak köszönhetően, összesítésben 5-3-ra legyőzte a szintén világbajnoki álmokat dédelgető, s a mérkőzés után idegeik fölött uralkodni képtelen argentinokat.

Horst Köhler államfő úgy nyilatkozott, hogy ilyen magasra még nem ugrott örömében, Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány pedig azt vallotta be, hogy ennél büszkébb már nem is lehetne csapatára. “Az akkumulátor már kimerült, mégis továbbcsinálták” – állapította meg az ARD televízió kommentátora.

A mérkőzés nagy részében a határozott argentinok jobb benyomást keltettek. “Tizenegyesölő” hírében álló kapusukat, Abbondanzierit azonban egy ütközés után, 0-1-es állásnál kénytelenek voltak lecserélni, s Pekerman nem játszatta az argentin válogatott nagy tehetségét, Lionel Messit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik