Élet-Stílus

Olaszország magabiztosan masírozott át Ukrajnán

Könnyed és magabiztos játékkal lépte át Ukrajna válogatottját Olaszország, így 3-0-ás győzelemmel jutott a németekkel szembeni elődöntőbe.

Pedig gyorsabban és határozottabban kezdtek az ukránok. Igaz, alig 4-5 percig uralták a játékteret, amikor hirtelen két olasz lövésből a második – Zambrottáé – góllal végződött. Ez egy csapásra megváltoztatta a játék képét. Sevcsenkoék azonnal a saját kapujuk elé kényszerültek, és szinte az egész első 45 percet ott is töltötték.

Marcello Lippi csapata végig irányított, ha nem is túl magas színvonalon, de játékosai rendre támadólag léptek fel. Totti jó formában osztogatott, és külön élményszámba ment Camoranesi és Zambrotta bátor játéka. Persze azért nagy rohamokat nem láthatott a közönség: az olaszok tökéletesen meg voltak elégedve azzal, hogy vezetnek, és hogy könnyedén a kapujuk elé tudják szögezni ellenfelüket.

Az ukránok játékában messze nem volt gólveszély, kontráik nagy része hamvában elhalt a védelemben, mindössze három lövéssel próbálkoztak az egész első 45 percben. Blohin kapitány már a 20. percben cserére szánta el magát. Nem voltak túlságosan meggyőzőek és motiváltak a sárgamezesek.

A szünetben rendes fejmosást kaphattak Gusevék. Azonnal keményen léptek fel a kényelmesen játszó olaszokkal szemben. Igazi parázsjeleneteket alakítottak ki Sevcsenkoék mintegy 10-15 percig tartó rohamaikkal. Ezalatt az idő alatt lőttek két kapufát, volt két hatalmas Buffon védés, és ráadásul volt mikor már csak a gólvonal elől tudtak felszabadítani az olaszok.


Olaszország magabiztosan masírozott át Ukrajnán 1

Ukrajna elpuskázta helyzeteit – bûnhõdött (AFP)

Aztán a futball Murphy-törvénye szerinti forgatókönyv lépett életbe: egy ellenakció végén Luca Toni könnyed fejessel szerezhette meg önmaga első vb-gólját, a csapata második mai találatát. Ez egy pillanatra sokkolta Sevcsenkoékat, de még így is volt 1-2 formás támadásuk. Azonban – nem sokkal később érkező – Toni második, és Olaszország harmadik találata után végleg eldőlt a meccs.

Sevcsenkoék egyszerűen ennyivel gyengébb gárda. Olaszország rendkívül fegyelmezetten és szervezetten futballozott, remek összteljesítménnyel kerültek az elődöntőbe, ahol a házigazda németekkel mérkőznek. Ukrajna emelt fővel búcsúzhat, ma megmutatták, hogy ők is tudnak játszani, mégha nem is volt szerencséjük.

Olaszország-Ukrajna 3-0
Hamburg, 50 000 néző

Gólszerző: Zambrotta (6.), Toni (60., 69.)
Sárga lap: Szviderszkij (15.), Kalinicsenko (21.), Milevszkij (68.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik