Élet-Stílus

Nyílt levél Persányinak

Hosszabbítsák meg a Verespatakra tervezett aranybánya beruházás környezeti hatásvizsgálati folyamatát, és tegyék lehetõvé, hogy Szeged mellett Budapesten és Debrecenben is rendezzenek közmeghallhatást a bánya ügyében – kéri nyílt levelében négy zöld szervezet Persányi Miklóstól.

A zöldek azt szeretnék, hogy a hatásvizsgálati dokumentumok érdemi tanulmányozása érdekében a véleményezési határidõt legalább 2006. szeptember 30-ig meghosszabbítanák. A beruházó cég által benyújtott hatástanulmány jelenleg csak angol és román nyelven hozzáférhető, a zöld tárca június végére ígérte a magyar fordítást.


A minisztérium biztosítsa, hogy az ország más részén élõ lakosság is elmondhassa a véleményét a beruházással kapcsolatban, ezért Szeged mellett Budapesten és Debrecenben is rendezzenek közmeghallhatást – olvasható a dokumentumban.

A levelet a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület és a Greenpeace Magyarország írta alá.

Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter június közepén tájékoztatta Persányi Miklóst arról, hogy a verespataki aranybánya-beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) beadta a környezetvédelmi hatástanulmányt a bányaprojekttel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik