Élet-Stílus

Nem lesz lignitbánya Vasban

admin
admin

2006. 06. 30. 17:30

A bányászati hivatal is elutasította a Vas megyei Torony község körzetében létesítendő lignitbánya tervét: a helyiek tájrombolásra hivatkoztak, mások szerint a lignitlelőhely nemzetgazdasági érték.

A Magyar Bányászati Hivatal (MBH) is elutasította az elmúlt napokban a Nógrádszén Kft. lignitkutatási kérelmét a Vas megyei Torony községben. A cég először a Veszprémi Bányakapitányságtól kért engedélyt a lignit-előfordulás kutatásához. Az elsőfokú hatóság ezt elutasította, majd a határozat kézhezvétele után a Nógrádszén Kft. felszámolója fellebbezést nyújtott be arra hivatkozva, hogy „az elutasítás törvénysértő és megalapozatlan volt”.

Az MBH azonban megállapította, hogy a szakhatóságok egy része nem járult hozzá a kutatási engedély kiadásához, így jogszerű volt a bányakapitányság eljárása. A Vas megye nyugati részére tervezett lignitbánya és hőerőmű ügye már öt éve húzódik. Az 1980-ban berekesztett bányatevékenység folytatására a kitermelő Nógrádszén Kft. szerint azért lenne szükség, mivel a Torony község közelében található, több mint egymilliárd tonnás lelőhely nemzetgazdasági értéket képvisel, kiaknázása az ország energiaellátása szempontjából stratégiai fontosságú.

A kft. 2001-ben jelentkezett először kutatási szándékával Vas megyében, de Torony és több Szombathely környéki település lakói azonnal tiltakoztak az esetleges bányanyitás ellen, hivatkozva a tájrombolásra, régészeti és építészeti értékekre, a környék idegenforgalmi vonzerejére. Itt húzódik ugyanis a Vas-hegy borút, a térség alatt római kori emlékek találhatók, a környéken van a jáki apátság, és több település temploma is értékes műemlék.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.