Élet-Stílus

Már dolgoznak a Windows utódján

A Microsoft egyik munkatársa elárulta, hogy - egyelőre még csak több kisebb projekt keretében - dolgoznak az operációs rendszer utódján, amely teljes mértékben kihasználná a többmagos architektúrák előnyeit.

A tudósítás szerint a szoftvercég terveiről Bryan Barnett, a Microsoft Research csoport tagja beszélt a The Venture Forum elnevezésű rendezvényen, amelyen a nagy egyetemek és szervezetek mellett amerikai, európai és ázsiai cégek vettek részt. A találkozó fő célja a közös hang megtalálása a kutatók, fejlesztők és a nagy befektetők között, ám ezúttal a Microsoft elképzeléseiről is megtudhattunk néhány érdekes részletet.

Barnett elmondása szerint a vállalatnál jelenleg is dolgoznak a Windows operációs rendszerek utódján, igaz, többnyire csak elméleti munkát végeznek. A korai stádiumban lévő projekteket még nem fogták össze, így 5-6 külön csoport vállalta magára az úttörő szerepet, igyekezvén kijelölni a váltáshoz vezető utat és ennek legfőbb előnyeit. A beszédből kiderült, hogy ez leginkább a többmagos architektúrák nyújtotta lehetőségek kihasználásban mutatkozik meg, és míg a jelenlegi operációs rendszerek (Windows 2000, XP, de még a Vista is) esetében ez többnyire álom marad, az új zászlóshajó nagy változást jelent majd.

“A többmagos architektúrákban rejlő előnyök kihasználására olyan operációs rendszerekre és fejlesztői eszközökre van szükség, amelyek ma még nem állnak készen” – jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy a jelenlegi megoldások is elfutnak a többmagos rendszereken, de messze nem használják ki a lehetőségeket. Érdekes, hogy a DOS-Windows váltás lebonyolítását egyszerűbb feladatnak ítélte meg, rámutatva arra, hogy akkor még kisebb volt a cég, és a folyamat nem tűnt annyira bonyolultnak és összetettnek.

A megjelenés várható időpontja természetesen még nem ismert, mint ahogy a fejlesztés menetét sem igazán dolgozták még ki. Korábban már volt szó a Longhorn/Vista utódjáról, ami két-három éven belül készülne el, ám azt nem tudjuk, hogy ez a kettő ugyanarra a projektre vonatkozik-e. Valószínűleg nem erről van szó, így a legjobb esetben is 5-6 éves intervallummal kell számolnunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik