Élet-Stílus

Egyre népszerűbb az e-kormányzat

Az OECD képviselője szerint az elektronikus közigazgatás használata javítja a kormányzás hatékonyságát, az átláthatóságot és az állampolgári bizalmat – közölte a IX. Neumann kongresszusról a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

Az ügyfélkapun keresztül regisztrált magánszemélyek száma a napokban átlépte a 150 ezret – jelentette be Bódi Gábor, az Elektronikuskormányzat-központ munkatársa. A regisztráltak összesen 88 ügyet indíthatnak 33 kormányzati szervezet felé. Az Európai Unió 2003-ban a hazai elektronikus szolgáltatásokat elemezve 15 százalékos készültségi szintet állapított meg, a 2006-os – egyelőre nem hivatalos mutatószám – eléri a 80 százalékot.

Az eddigi fejlesztéseket Bogóné Jehoda Rozália, az OECD munkatársa nemzetközi mércével mérve is jelentős eredményeknek minősítette. Az e-kormányzat eszköz a hatékonyabb kormányzás érdekében, ám ehhez a kormányzatnak is vállalatszerűen kellene működnie, amely azonban a hazai viszonyok között még nem valósult meg. Az elektronikus közigazgatás nagyon fontos, de a kiegészítő csatornákat is elérhetővé kell tenni azok számára, akik nem az interneten keresztül szeretnék ügyeiket intézni. A hivataloknak telefonon, mobilon, személyesen is hozzáférhetőnek kell lenniük – emelte ki.

Az Adóhivatallal kapcsolatban elhangzott, hogy az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis a hivatal fennhatósága alá kerül, de ennek mikéntje még nem ismert. Az EMMÁ-t jelenleg működtető Foglalkoztatási Hivatal sem tud további részleteket az adatbázissal kapcsolatban, annál is inkább, mivel a foglalkozatási törvényt is módosítani kellene a változtatáshoz. Az viszont biztos, hogy az Egészségügyi Minisztérium által létrehozott Dr. Infó pénteken délután kettőkor leáll, megszűntetik a működést – mondta el az üzemeltetők nevében Fogarassy Károly.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár IT igazgatója előadásában arról tájékoztatta a konferencia hallgatóságát, hogy 2008. január 1-jétől bevezetik a biztosítotti jogviszonyt igazoló kártyát, amely egy elektronikus azonosító chipet fog tartalmazni. A bevezetés EU-s elvárás, már folyik a tesztelés az országban 26 ezer kártyával. Ha létrejön a rendszer, akkor a patikák, a háziorvosok és a kórházak kapcsolódnak be az információs folyamatokba. Várható teljes költsége 60-65 milliárd forintra tehető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik