Élet-Stílus

Bundabotrány – vérpezsdítő olasz dráma

A legjobb olasz színpadi szerzők sem írhatták volna drámaibbra minden idők egyik legnagyobb futballbotrányát; a Seria A legjobb csapatai búcsúzhatnak az élvonalból és a nemzetkőzi futball színpadáról is, ha bebizonyosodik a bundabotránybeli érintettségük.

A bundabotrány krónikája

Május 4. – nyilvánosságra kerülnek a titkos telefonbeszélgetések Luciano Moggi, a Juventus igazgatója és Pierluigi Pairetto, a bíróküldési bizottság egykori tagja között.
Május 8. – Lemond az Olasz Labdarúgó Szövetség (OLSZ) elnöke, Franco Carraro
Május 11. – Lemond az egész Juventus vezérkara, csakúgy mint az OLSZ alelnöke is
Május 14. – Bajnok a Juventus, Moggi lemond
Május 29. – Gyorsított eljárással kezdetét veszi a sportbírósági per Rómában

A dráma csütörtökön újabb felvonásához érkezett: miután a közelmúltban elkészült a 180 oldalas ügyészségi jelentés, Rómában gyorsított eljárással megkezdődött az a sportbírósági tárgyalás, amelynek szerteágazó vádpontjai – bíróküldési manipuláció, hamis könyvelés, tiltott szerencsejátékban való részvétel, és ezeken keresztül a mérkőzések végeredményének befolyásolása – összesen négy egyesület 26 személye ellen merültek fel gyanúként.

Az első tárgyalási nap igencsak kurtára sikeredett: hiába lepték el az újságírók a Stadio Olimpicot, az egyik különteremben zajló tárgyalás bírája, Cesare Ruperto hamarjában hétfőre halasztotta az első érdemi tárgyalást. Mindössze arra futotta csütörtökön, hogy a főbíró felsorolta a vádlottak és az összes érintett nevét, és mivel a védelem ügyvédei számos tiltakozás benyújtásával éltek, jobbnak látta időt adni az „újabb felkészülésre” hétfőig.

Tervek szerint sokáig nem húzhatják a tárgyalásokat, hiszen a nemzetközi kupaindulás július 20-i határidejére Olaszországnak világossá kell tennie: mit kíván tenni gyanúba keveredett négy élvonalbeli klubjával. Így azon kívül, hogy a Juventust, a Milant, a Fiorentinát és a Laziot visszaminősíthetik a másod vagy akár a harmadik osztályba, elképzelhető, hogy évekre is megtagadják tőlük a nemzetközi szereplés lehetőségét.

Ráadásul – kivételes dramaturgiával – a bíróság éppen a világbajnoki döntő napjára, július 9-ére ígért döntést az ügyben. Az eddig eredményesen szereplő Azzurik esetleges döntőbeli részvétele külön drámát tartogatna magában: Marcello Lippi – az ügyben tanúként szintén érintett – szövetségi kapitány 23 fős keretében ugyanis 13 játékos van, aki a gyanúba keveredett klubok alkalmazottja. Buffon kapus maga is színt vallott már ügyészségi beidézésre alig pár nappal a vb kezdete előtt…

A bundabotrány minden szerteágazó vetületével együtt ma már ott tart az olasz futballtársadalom, hogy teljes értetlenséggel áll az előtt a tragikus eset előtt, ami szintén a napokban történt: egykori nagy kedvencük, a szerénységről és az alázatos munkabírásáról különösen népszerű Gianluca Pessotto – korábbi 22-szeres válogatott labdarúgó – a Juventus idén visszavonult játékosa, öngyilkossági kísérletet hajtott végre. (Jelenleg életveszélyes állapotban van, az orvosok mesterséges kómában tartják életben, már most biztosnak tűnik, hogy a 36 éves férfi egyik lába örökre béna marad.) Külön pikantériája az esetnek, hogy a depressziós hajlamú focista május óta a Juventus sportigazgatójaként dolgozik, és érthetetlen tettét is kedden munkahelyi irodája ablakából leugorva követte el.

Aligha Pessotto az, akinek az esettel kapcsolatban ilyen tragikus helyzetbe kellett kerülnie. Az egyszerűség kedvéért csak bundabotránynak nevezett szövevényes ügy elsőszámú vádlottja az a Luciano Moggi, aki a Juventus igazgatójaként 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat
Bundabotrány – vérpezsdítő olasz dráma 1

Don Luciano – Moggi (AP)

arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. Legalább is az ügyészségi feltételezések szerint. A férfi, aki rafináltan a csapata idei bajnoki címének megszerzése után rögtön lemondott, most elsősorban azzal mentegetőzik, hogy mivel már nem tölti be az elnöki tisztséget, így semmi keresnivalója a sportbíróságon. Meg sem jelent a csütörtöki első tárgyaláson.

Moggi rendkívül dörzsölt intendáns hírében áll, csak idén május 4-én derült ki róla, hogy vagy két éve rendszeresen segítette csapata sikereit ilyen sportszerűtlen eszközökkel is. (Titkos telefonbeszélgetéseinek nyilvánosságra hozatala volt a leleplezés.) Moggi legfőbb szövetségese Pierluigi Pairetto, egykoron a bírókat küldő testület egyik tagja volt. A Juve-vezér többek között szívességkéréséért cserébe egy-egy Fiat gépkocsi kedvezményes vásárlását tudta lezsírozni hálája jeléül. (A Fiat gyár tulajdonosa az az Agnelli család, akik a Juventus tulajdonosai is.)

A botrány kirobbanása után többek azonnal bejelentették lemondásukat: így tett a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a labdarúgó szövetség elnöke, és kizárták a világbajnokságról Massimo De Santis FIFA-játékvezetőt is. Moggi megvárta a Juventus újabb bajnoki elsőségét, majd lemondott.



Bundabotrány – vérpezsdítő olasz dráma 2

Moggi megszívja – lehet hogy a többiek is (AFP)

Az eddigi bizonyítékok szerint Moggi a 2004/05-ös szezon rangadóira kért “megfelelő” bírókat, és azokkal a meccsek előtt elbeszélgetett. Kiderült, hogy az UEFA játékvezetői testületében is tag Pairetto a Bajnokok Ligája-találkozókra is igyekezett befolyással lenni: egyelőre az ismert, hogy a 2004. szeptember 15-i Juventus-Ajax mérkőzés előtt már két héttel közölte Moggival, hogy a meccsen a svájci Urs Meier fújja majd a sípot – a szabály szerint az összecsapás előtt 48 órával lehet a csapatokkal közölni a dirigens nevét.

Idő közben a Milan és a Lazio és a Fiorentina tulajdonosai elleni gyanús dokumentumok kerültek elő, így előfordulhat, hogy ezeket a nagy csapatokat is mind kizárják a Seria A-ból, ráadásul szégyenszemre megfoszthatják tavalyi és idei elsőségétől is a Juventust. Ráadásul az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) is vizsgálatot indított és komoly szankciókat helyezett kilátásba. Nincs kizárva, hogy évekig eltiltják az olasz klubokat a nemzetközi szerepléstől. A Milan elnökhelyettese, az olasz labdarúgó liga elnöke, Adriano Galliani mindenesetre a legújabb olyan személy, aki inkább kiszállt a bundabotrányból, múlthéten önként lemondott tisztségéről. Természetesen közleményében tudatta, hogy semmilyen vonatkozásban nem érintette botrányos ügyben.

Olaszország péntek este a legjobb négy közé igyekszik beverekedni magát. Kérdéses, hogy milyen gondolatok járhatnak a játékosok fejében. Drámai hét után vannak. Pedig számukra a csata csak most kezdődik igazán. Az már most biztos, hogy az esetleges klub kizárások esetén nem csökken a Seria A létszáma: a másodikligás Bologna, Brescia, Lecce, Messina és a Treviso már ott sorakozik a ajtó előtt, és jobban várja az ítéletet, mint azt sokan gondolnák. Olasz lapvélemények szerint a botrány miatt Itália elbukhatja a 2012-es Eb rendezéséért folytatott küzdelmet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik