Élet-Stílus

Üzemanyag ömlött a Dunába

Mintegy 50-70 tonna üzemanyag került Pozsonynál a Dunába, amikor egy ukrán tolóhajó egyik uszálya elszabadult, majd nekiütközött a kikötőben álló tankhajónak – értesült az inforadio.hu.

A folyó szigetközi szakaszán másodfokú vízminőség-védelmi készültség van érvényben – közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ÉDU KÖFE) illetékese az MTI-vel. A Nagy-Dunából és a Mosoni-Dunából hatóránként vesznek vízmintát, az eddigi vizsgálatok szerint szennyeződés nem mutatható ki a folyó magyar szakaszán – mondta Hegedűsné Lengyel Eszter osztályvezető-helyettes.

A mintavételt folytatják – tette hozzá a szakember, mondván, a szennyeződés három napon belül jelentkezik a magyar folyószakaszon, amennyiben a baleset színhelyén nem sikerült teljesen lokalizálni. A szennyeződés nagy valószínűséggel nem fog leérkezni a magyar folyószakaszra – mondta ugyanakkor Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI kérdésére válaszolva.

Az igazgató közölte: a vízbe motorbenzin került, amely elpárolog, a tankhajóban maradt üzemanyagot egy másik tartályhajóba átszivattyúzták. Ha mégis eljutna a szennyeződés a magyar folyószakaszra, akkor úgynevezett vízkormányzással oldják meg, hogy ne kerüljön a hullámtérbe – mondta Janák Emil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik