Élet-Stílus

Olcsóbb lesz mobilozni

admin
admin

2006. 06. 29. 16:25

A Nemzeti Hírközlési Hatóság három év alatt, 2009. január 1-jére egységes, percenként 16,84 forintos nagykereskedelmi végződtetési díjat akar kialakítani a három mobilszolgáltatónál.
Mitől csökkenek a díjak?


A hivatal által a tervezetben megha-tározott mobil végződtetési díj az a költség amelyet a szolgáltatók egymás felé kiszámláznak a nem saját hálózatból érkező hívások esetén. Ez a díj később beépül a telefon percdíjakba is. Ha ezen díjak mérséklődnek, később a felhaszná-lók is kedvezőbb percdíjakon vehetik igénybe a mobilos szolgáltatásokat.

Az NHH tervei szerint három évre szóló határozatával kiszámíthatóvá és átláthatóvá válik a piac. Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, hogy a határozat értelmében 2009-ig három ütemben csökkentik majd a vezetékes és mobilhálózatokból indított és a mobil hálózatokban végződtetett hívások nagykereskedelmi végződtetési díjaikat a szolgáltatók. A hatóság a kiszámíthatóság mellett a költségalapú árak érvényesülését szeretné elérni a mostani határozattal.

A T-Mobile-nak így évente 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell mérsékelnie az árait.

Az árcsökkenés része a mobilpiac második körös elemzésének, aminek során egyrészt vizsgálják, hogy a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone mint jelentős erejű piaci szolgáltató eleget tesz-e kötelezettségeinek, másrészt elfogadják vagy meghatározzák a költségalapú árakat. A költségalapú árazás alapjául a költségeken kívül a hatóság egy az ipari átlagjövedelmezőségi mutató alapján számított haszonnal is számol. Ezt a számot a második körös elemzésben 17,5 százalékról 13,7 százalékra csökkentette. A jövedelem kiszámításának alapját a nettó eszközérték adja.

A szolgáltatóknak a 2004-es első szabályozás óta öt kötelezettségük van: eleget kell tenniük az egyenlő elbánás, az átláthatóság és a hozzáférés követelményének, számvitelileg szét kell választaniuk a költségeket, s költségalapú árakat kell alkalmazniuk.

Az elnök a végződtetési díjakról elmondta: korábban a szolgáltatók költségmodellje alapján kidolgozott díjtervezetet a hatóság nemzetközi összehasonlító árak alapján vizsgálta, illetve ez alapján döntött, ha a cégek számításait nem találta megfelelőnek. Most a folyamat részben hasonló, ám a hatóság már nem összehasonlító áron, hanem az általa kidolgozott, saját modell alapján dönt. A modell kialakításában a mobilcégek is részt vehettek.

Négy évvel ezelőtt Magyarország még a legdrágább volt az OECD-országok között. Pataki Dániel a magyarországi helyzetről elmondta: az idén január elsején Magyarország a 31 OECD-ország között a 18. helyet foglalta el a végződtetési díjakat illetően, ám a mostani döntéssel, illetve a folyamat végére mintegy 8 helyet javíthat pozícióján.

A jelenleg érvényes végződtetési díj a Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatában napszaktól függően átlagosan 27,7 Ft/perc, a Pannon hálózatában 29,44 Ft/perc, a Vodafone hálózatában pedig 32,61 Ft/perc. A határozat 2007 január elsejére tervezett hatálybalépésekor ezek az értékek 23,17 (Magyar Telekom), 24,44 (Pannon) és 26,16 (Vodafone) Ft/perc értékre csökkennének.

2009-re az összes szolgáltató egységesen a 16,84 Ft/percre mérsékelné a mobilvégződtetés díjait. A mobiltelefonálás fogyasztói árait is jelentősen befolyásoló határozat ellen a szolgáltatók kifogással élhetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.