Élet-Stílus

Már csak nyolcan maradtak

Péntektől kezdődnek a negyeddöntők a németországi világbajnokságon. Nyolc csapat, négy mérkőzés, sérült és felépülő, piros lapos illetve óvatos sztárokkal – áttekintettük a hat európai és két dél-amerikai válogatott milyen előjelekkel készül a sorsdöntő összecsapásokra.


Már csak nyolcan maradtak 1

Tevez és Messi a kispadon kezd (AP)




Már csak nyolcan maradtak 2

Materazzi nélkül az olaszok (AP)

A legjobb nyolc küzdelmei péntek délután a házigazda meccsével kezdődnek. A német válogatott a torna egyik pozitív meglepetése: a sokat dicsért sztárcsapatok helyett ők produkálták idáig a legattraktívabb focit, ám az is le kell szögezni, hogy igazán komoly ellenféllel nem kerültek össze Klose-ék.

Na erre most nem lehet panaszuk, hiszen a torna egyik legerősebb együttese, Argentína ellen kell kiharcolniuk az elődöntőbe jutást. A két csapat nagyon jól ismeri egymást, az elmúlt másfél évben két alkalommal is találkoztak és mind a kétszer döntetlenre végeztek.

„Nem aggódom a meccs miatt, úgy gondolom, hogy az elődöntőben és a döntőben is ott leszünk. Sokkal érettebb a csapatom a Konföderációs Kupa óta.” – mondta Klinsmann. Az argentinokat sem kell persze félteni, a cserepados Tevez figyelmeztette Klinsmannékat, hogy sokkal jobb játékra lesz szükségük mint a svédek ellen, ha három pontot akarnak: „Pontosan tudják, hogy ha hagynak minket játszani, akkor sok gondot okozhatunk nekik”.

Az argentin szövetségi kapitánynak pótolnia kell a sérüléssel bajlódó Burdissót, helyén vélhetően Cufrét játszatja. Különben Pekerman és Klinsmann is számíthat a legjobbjaira. A gauchóknál két focistának már van sárgalapja: Heinzéhez és Sorinhoz hasonlóan a másik oldalon Frings-nek kell figyelnie.

Kényszerű cserék az olasz védelemben

Az olaszoknál a szövetségi kapitány két kulcsemberére sem számíthat a pénteki esti ukránok elleni összecsapáson. Ráadásul két középső védőről van szó, akiket a posztjukon a világ legjobbjainak tartanak. Nestának még mindig fáj a combja és a Hentesnek becézett Materazzi eltiltás miatt nem léphet pályára. A vébé után távozó olasz mesternek a legjobbjaira lesz szüksége, hiszen az ellenfélnél a torna egyik leggólveszélyesebb támadója Andrij Sevcsenko. Középen a csapatkapitány Cannavaro és a palermoi Barzagli próbálja majd útját állni az ukrán rohamoknak.

A Chelsea új szerzeménye szerint a rivális az esélyesebb a találkozón, ugyanakkor megjegyezte, társaival ennek kifejezetten örülnek, hiszen így nincs rajtuk akkora nyomás, senki nem várja tőlük a győzelmet, ellenben az olaszoknál éppen ez okozhat problémát.

Blohinék a hírek szerint három csatárral készülnek a pénteki meccsre, még úgy is, hogy egy komolyabb sérülés miatt már nem játszhat a tornán a Bayer Leverkusen ukrán csatára. Andrij Voronin combsérülést szenvedett, helyette Sevcsenkót elől a rendkívülien tehetségesnek tartott Artem Milewski segítheti, akit a hírek szerint az FC Porto szeretne leigazolni.

Összekapja magát Henry?

A brazil-francia mérkőzés a negyeddöntők egyik legérdekesebb összecsapása. 1998 aranyérmese játszik 2002 bajnokával. Ha a papírformát nézzük akkor egyértelműen a selecao esélyesebb, de a gallok a spanyolok ellen aratott diadal óta rendkívülien
Már csak nyolcan maradtak 3

Kaka játéka kérdéses (AP)

magabiztosak, és ha Henry is végre formába lendül, akkor bármi megtörténhet. Már csak azért is, mert Parreira három kulcsemberének a szereplése bizonytalan. Lucio, Emerson és Zé Roberto a Ghána elleni összecsapáson szedett össze kisebb-nagyobb sérülést.

A játékosokat a meccs után megnézték a csapatorvosok, azt azonban nem árulta el a szövetség, hogy a sérülések befolyásolják-e a három alapember szereplését a francia együttes elleni szombati negyeddöntőben. A Sport1 információi szerint mind a hárman ott lesznek szombaton, akárcsak Robinho, aki szerdán már együtt edzett a társakkal.

A másik oldalon nem lesz hiányzó, szüksége is lesz a legjobbakra Raymond Domenech-nek, hiszen az ellenfélnél még a kispadon is csupa klasszis ücsörög. A beton biztos védelmében bízhat a francia tréner: Liliam Thuram és Willy Sagnol egyre jobb, a két defenzív középpályás, Makelele és Vieira pedig remekül tisztogatott a spanyolok ellen.

A francia sajtó az 1998-as vb-diadal megismétléséről cikkezik, de ehhez még le kell győzni a legjobb nyolc között az akkori döntőbeli ellenfelet. Ronaldóék ezúttal gyaníthatóan nagyobb ellenállást fognak kifejteni.

Scolari vs Anglia: harmadik menet


Már csak nyolcan maradtak 4

Ismeri az angolok titkát? (AP)


A portugálok vannak a nyolc csapat közül a legnehezebb helyzetben. A hollandok elleni emlékezetes meccsen Decót és Costinhát is leküldte a pályáról Ivanov, miközben öt másik portugál sárgát is kiosztott. Óvatosan és a további feladatokat szem előtt tartva kell játszania majd Scolari csapatának.

A szurkolóik mindenesetre optimisták: egy olyan tréner irányítja a csapatot, aki a legutóbbi két világversenyen az angolok vesztét okozta. 2002-ben a negyeddöntőben a brazilokkal küldte haza a Three Lions-t, két évvel később már a portugálokkal verte Beckham-éket.

Az angol csapat dugig van jobbnál-jobb focistákkal, de Lampard, Gerrard és Beckham sem hozta eddig a tőle elvárhatót. A csatársorban is gondjai vannak Erikssonnak, hiszen a sérüléséből felépült Rooney hiába játszott már két meccset, gólt még nem tudott szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik