Élet-Stílus

Új sírt tártak fel az egyiptomi Királyok Völgyében

Nem találtak múmiát a régészek az egyiptomi Királyok Völgyében abban a sírban, amelyről feltételezték, hogy Tutanhamon fáraó anyjának vagy feleségének temetkezési helye – jelentették be, miután az utolsót is kinyitották a kamra hét szarkofágja közül. Találtak viszont balzsamozó anyagot és ókori fonott virágokat.

A KV 63-as jelű sír – azaz a Királyok Völgye (Kings Valley) 63. sírja – 1922 óta, Tutanhamon sírjának megtalálása óta az első, amelyet a Luxorhoz közeli Királyok Völgyében felfedeztek. A sírra az amerikai Memphis Egyetem régészcsoportja talált rá februárban. A területre időszámításunk előtt 1000–1500-ban élt fáraókat és királynőket temettek.

Annak ellenére, hogy a fehér sziklába vájt, négyszer négy méter alapterületű terem első hat szarkofágja nem rejtett magában múmiát, a tudósok reménykedtek benne, hogy a hetedikben megtalálják Tutanhamon feleségének vagy anyjának maradványait.

Reményüket arra alapozták, hogy az egyiptomi uralkodócsaládok tagjait rendszerint egymás közelében temették el, és a híres fáraó családja többi tagjának a sírját már megtalálták. Termeszek és vélhetően sírrablók is annyira megrongálták a szarkofágokat, hogy hónapokba telt a feltárásuk.

Az utolsó koporsót ezért nagy várakozások közepette nyitották fel, de csak száraz virágokat, a tartósításhoz használt eszközöket és ékszereket találtak benne. A memphisi kutatócsoport szerint mindamellett valószínű, hogy a sír valamilyen módon összefüggésbe hozható Tutanhamonéval, amelytől néhány méterre található. Az amerikai kutatók úgy vélik, hogy a 18. dinasztia idejéből (i. e. 1300 körül) való a sírkamra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik