Élet-Stílus

Ukrajna 11-esekkel a nyolc között

Döbbenetesen gyenge mérkőzésen, helyzetek nélkül, csak a 11-esekkel tudott továbbjutni a legjobb nyolc csapat közé Ukrajna Svájccal szemben.

Lassan és unalmasan indult, úgy is folytatódott, és ugyan úgy is ért véget a mérkőzés. Legalább is a rendes játékidőben, mert a hosszabbítás utáni 11-es párbajban Ukrajna magabiztosan jutott tovább.


Ukrajna 11-esekkel a nyolc között 1

Sevcsenko volt az egyetlen igazi veszélyforrás (AFP)

Kétségbeejtően indult a mérkőzés, mert bár az ukránok valamivel többet birtokolták a labdát, helyzetig nem jutottak, majd miután a játék képe az ellenkezőjére fordult, Svájc sem tudott gólhelyzetbe kerülni.

Aztán 5 perc alatt kétszer is csattant a kapufa: elsőként a 21. percben egy szélső szabadrúgásba fejelt bele szemfülesen Sevcsenko, de a csatár csak a kapufát tudta eltalálni. Majd alig három perccel később Frei küldött rá egy szabadrúgást vagy 23 méteről, az ígéretes kísérlet ezúttal is a lécről vágódott a mezőnybe.

Szomorú, de a két helyzeten kívül más emlékezetes nem maradt az egész mérkőzésből. Kivéve azt, hogy a sokak által „titkos favoritként” kezelt ukránok hiába állnak jobb játékosokból, semmivel nem voltak jobbak, sőt! a helvéteknél.


Ukrajna 11-esekkel a nyolc között 2

Frei foghatja a fejét, kiestek (AP)

A svájciak pontosabban, szebben adogattak, többnyire 60-40 százalékos volt a javukra a labdabirtoklási arány, de sokra nem mentek vele, mert elől ma nagyon szürkék voltak. Igaz, Sevcsenkoék is teljességgel alibifutballt mutattak be.
A 90 perc játékát nézve többször is felmerült az emberben: mit is keres ez a két csapat itt??? Aztán a hosszabbításban sem sikerült semmi maradandót alkotniuk, így kövtekezhettek a 11-esek.

Egyik gárda sem törekedett arra, hogy kiszolgálja a közönséget, vagy hogy azt kényszerítse ellenfelére, amiben jó. Ezzel együtt a svájciaknak azért lehet különösen fájó a búcsú, mert jobban és pontosabban passzolgattak, míg az ukránok ma kifejezetten ötlettelenül és bátorság nélkül játszottak.

A 11-es párbajnál győzött a rutin és az önbizalom. Az egyik oldalon semmi nem jött össze, míg a másik oldal azt is elbírta, hogy legnagyobb ásza, Andrij Sevcsenko rögtön az első 11-est kihagyta. Svájc futballistái egyet sem lőttek be! De úgy estek ki, hogy ezen a vb-n egy gólt sem kaptak a rendes játékidőkben.

Összességében egyik csapat sem érdemelt volna továbbjutást, ha csak a tiszta játékidőt vettük volna alapul, de a mentális fölénye miatt most mégis Ukrajna készülődhet az olaszok elleni nyegyeddöntőre.


Svájc-Ukrajna 0-0 (tizenegyesekkel: 0-3)
Köln, 45 000 néző

Sárgalap: Barnetta 59. perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik