Élet-Stílus

Szívroham vitte el Darwin 175 éves teknősét

Az Ausztrália állatkertben 175 éves korában elpusztult Harriet, a galapagosi óriásteknős, amelyet még Charles Darwin fogott be 1835-ben a Galapagos-szigeteken.

Harriet már egy ideje betegeskedett, néhány napja pedig szívrohamot kapott, amin az orvosok már nem tudtak segíteni. Az állat szívelégtelensége állandósult, majd egyre gyengülő keringése végleg leállt – nyilatkozta a televíziónak John Hangar állatorvos.

Harriet avaly novemberben ünnepelte 175. születésnapját, a Sydney-i Australia Állatkert egyik nevezetessége volt, s 1987 óta a televíziós sztár, „krokodilvadász” Steve Irwin és csapata gondozta őt. Az állatkert szakembereinek állítása szerint a teknőcöt – amely akkor még alig volt nagyobb egy tányérnál – maga Charles Darwin fogta be 1835-ben a Galapagos-szigeteken.

Ez a nézetet egyébként több kutató vitatja arra hivatkozva, hogy az állaton elvégzett DNS-vizsgálat tanúsága szerint Harriet olyan óriásteknőc alfajhoz tartozik, amelynek őshonát jelentő szigeten Darwin soha nem járt. Harriet akár találkozott Darwinnal, akár nem, életkorát egyetlen tudós sem vitatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik