Élet-Stílus

Nagyobb befolyást akar a Porsche

Nagyobb befolyást akar a Porsche 1

A Cayenne-t gyártásában is segédkezik a VW (vezess.hu)




Nagyobb befolyást akar a Porsche 2

A Porsche abszolút többséget is szerezhet (vezess.hu)

A stuttgarti székhelyű Porsche további 3,9 százalékos részesedést szeretne megvásárolni a Volkswagen konszernből. Ezzel 25,1 százalékra nőne a sportkocsigyár részesedése a VW-ben. Ez a cégnek körülbelül 3,5 milliárd eurójába kerül majd, ám szemben a Volkswagennel, a Porsche remek anyag helyzetben van, így mindkét félnek előnyös lehet az üzlet.

A Volkswagen tőkéhez jut, és nem kell tartania ellenséges felvásárlástól sem. A Porschének is érdeke a VW működtetése, hiszen nem csak a fejlesztésben, de a gyártásban is vannak közös projektjeik. A Cayenne mellett a 2009-ben érkező Panamera karosszériájának gyártásában is segédkezik a Volkswagen.

Múlt hét pénteken a Porsche bejelentette az ügyletet az állami kartell ügynökséghez, amely megvizsgálja, hogy nem sérti-e a szabad verseny szabályait a vásárlás. Egy Porsche vezető azonban elmondta, hogy semmilyen nehézségre nem számítanak ezzel kapcsolatban.

Jelenleg 21,2 százalékos részesedése van a Porschénak, amivel a Volkswagen legnagyobb részvényese. Ebben a tekintetben a második Land Niedersachsen, akinek 20,8 százaléknyi részvénye van, amivel szintén megakadályozhat már egy nagy felvásárlást, a VW-nél ugyanis 20 százalékért jár egy szavazati jog.

Szakértők szerint a Porsche az abszolút többséget, azaz 51 százalékot is megszerezhetné, erre még lenne pénze. Ám a törvények rákényszerítenék, hogy a fennmaradó 49 százalékra is tegyen ajánlatot. Ez viszont már meghaladná a cég lehetőségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik