Élet-Stílus

Megkezdődtek a felújítások az M1-es és az M3-as autópályán

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. nyolcéves felújítási programjának keretében folytatódik az M1-es autópálya Rába-hídjának rekonstrukciója és az M3-as autópálya burkolatcseréje – tájékoztatta a társaság az MTI-t kedden.

A közlemény szerint a haladó- és a leállósáv lezárásával a kivitelező Strabag Zrt. már június 16-án elkezdte az M1-es autópálya részét képező Rába-híd bal oldalának felújítását, amely nettó 224 millió forintba kerül. A jobb pályarész 2002-es rekonstrukciójához hasonlóan a beruházás célja ezúttal is a szigetelés, a szerkezet, illetve a burkolat cseréje.

A munkálatok ideje alatt egészen az augusztus 1-jén esedékes átadásig az autósok – a forgalom lehető legkisebb zavarása érdekében sávos – forgalomkorlátozásra számíthatnak, majd július utolsó harmadában, a szerkezet cseréjének idejére egy héten keresztül a bal pálya forgalmát teljes egészében átterelik a jobb oldalra.

Az idén folytatódik az M3-as autópálya burkolatcseréje, amelynek során a Gyöngyös és Füzesabony közötti szakasz mintegy 46 kilométernyi burkolatfelületét újítják fel a kivitelezők. Az első ütem végrehajtására kiírt közbeszerzési pályázatot a Viadom Zrt. nyerte. A munkálatok június 19-én, a félpályás forgalomterelés kiépítésével kezdődtek meg az M3-as autópálya Budapest felé vezető bal oldalának 113–99. kilométerszelvénye közé eső részén.

A bal pálya burkolatfelújítása a tervek szerint augusztus 1-jéig tart. Tekintettel a Forma–1-es Magyar Nagydíj ideje alatt várható forgalomnövekedésre, augusztus 1-je és 9-e között nem lesznek felújítási munkálatok a hazai autópálya-hálózaton. Az M3-as autópálya jobb pályájának burkolatcseréje ez okból augusztus 9-én kezdődik, és a tervek szerint október 16-ig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik