Élet-Stílus

A PC-felhasználók „zöldebb” gépeket akarnak

A BBC szerint az amerikai és európai technológiai hulladék, elavult számítógép-alkatrészek milliói legtöbbször kínai szeméttelepekre kerülnek, ahol jelentős környezeti kárt okozva soha nem kerülnek bele az újrahasznosítási láncba.

Egy felmérés szerint a fogyasztók hajlandóak többet is fizetni azért, hogy számítógépük kevesebb káros anyagot tartalmazzon, illetve, hogy az elavult PC-jük alkatrészei ne egy szeméttelepen végezzék be életciklusukat.

A megkérdezett felhasználók szerint a gyártóknak nagyobb felelősséget kellene érezniük a környezetgazdálkodás területén, és újra kellene gondolni a stratégiájukat az elavult eszközök újrahasznosításával kapcsolatban.

Méreg Top 9


1. Ólom
A forrasztásokban, katódcsövekben

2. Arzén
régebbi katódcsö-vekben

3. Antimon
Lángmentesítő

4. Polibrominált anyagok, burkolatok, áramköri lapok

5. Szelén
Áramkörök, alaplapok

6. Kadmium
Félvezetők, alaplapok

7. Króm
Acél-korrózióvédelem

8. Kobalt
Acélötvözet

9. Higany
Kapcsolókban

Az elektronikus hulladék egyre nagyobb gondot okoz a világnak, csak Amerikában évi 30 millió PC kerül szemétbe. Az Ipsos-Mori által 9 országban végzett felmérés szerint szinte minden PC-felhasználó hajlandó lenne többet fizetni a környezetbarát termékek esetében.

A tanulmány szerint a rövid életű elektronikus eszközök hihetetlen mennyiségű mérgező hulladékkal szennyezik India és Kína szeméttelepeit, a talajvízbe és fölbe jutva áttételesen az élő környezetét is. A legnagyobb problémát a nehézfémek környezetbe jutása okozza, hiszen ezek erős egészségkárosító hatásai közismertek.

A legnagyobb gyártók már megkezdték környezetbarát termékeik kifejlesztését, így a Dell, a HP, a Nokia, a Samsung és a Sony Ericcson csökkentett károsanyag-tartalmú termékekkel igyekszik a problémát enyhíteni.

A nemzetközi környezetvédő szervezetek is folyamatosan kampányolnak az e-hulladék gondatlan kezelése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik