Élet-Stílus

A németek büszkék magukra

Egész Németország büszke arra, hogy otthont adhat a labdarúgó-világbajnokságnak, aki nem szervező, az is ott segít, ahol tud: leginkább az eltévedt szurkolókat igazítja útba, vagy csak kedélyesen elbeszélget velük, hogy kellemes emlékekkel térjenek haza - helyszíni jelentés a vb-ről.












A németek büszkék magukra 1



A németek büszkék magukra 2
Németország mámorban (AP)
A németek büszkék magukra 3

Sokan szinte hivatásuknak, küldetésüknek tekintik, hogy Németországról megfelelő képet alakítsanak ki, a németekről alkotott sztereotípiákat pedig végleg elfelejtessék a világgal. Eddig jó úton járnak, egy rossz szó sem érheti a szervezést, ráadásul a házigazdák valóban mindent megtesznek azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Eddig ez minden idők legbarátságosabb vb-je, amihez nagyban hozzájárul a németek elképesztően barátságos viselkedése, ehhez a lehető legtökéletesebb szlogent választották: „Itt az idő a barátkozásra” más fordításban: „Alkalom a barátkozásra” (Time to make friends)! Szerencsére eddig ezt itt mindenki komolyan is veszi.

“Egy hónapig azt tekintem fő feladatomnak, hogy minden külföldi drukker fantasztikusan érezze magát. Azt hiszem, jó úton járunk, eddig mindenki mindenkivel kedves és barátságos, és ez így van rendjen” – mondta a Jürgenként bemutatkozott szurkoló, aki miután megtudta, hogy magyar vagyok, nem mulasztotta el megjegyezni, gyerekként egyszer nyaralt a Balatonnál, és a szúnyogokat leszámítva remekül érezte magát.













A németek büszkék magukra 1



A németek büszkék magukra 2
Nem csak a vendég, de a házigazda is jól érzi magát (AFP)
A németek büszkék magukra 3

A maga nemében különös látvány volt, ahogy egy 50-es éveiben járó hölgy Kölnben beült a brazil, a mexikói és az angol tábor közepébe. Azt talán mondani sem kell, hogy senki egy rossz szóval se illette, de amit mondott, hűen tükrözi a vb hangulatát: “Kicsit tartottunk a vb-től, mert magunk sem gondoltuk, hogy sikerülhet ilyen magas színvonalon megrendeznünk, de mostanra úgy tűnik, minden képzeletet felülmúlóan sikerült. Én magam nem szeretem a futballt, mielőtt lejöttem a térre éppen Bachot hallgattam, de hihetetlen az az atmoszféra, ami most körüllengi a vb-t. Fantasztikus azt látni, ahogy a kultúrák keverednek, együtt szurkolnak, németek, angolok, brazilok, mexikóiak, és meg ki tudja hányan. Jó ezt átélni”
Ezen mi sem kívánunk polemizálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik