Élet-Stílus

Megmenekülnek az óriáspandák?

Nyugat Kína egyik vadrezervátumában 1998 óta megduplázódott az óriáspandák száma: az eddig végzett egyedszámlálás alapján elmondható, hogy a faj „virágzásnak indult” – írja a greenfo.hu.

Sokkal több panda él a vadonban, mint gondolnánk – állítja Michael Bruford, a Cardiffi Egyetem genetikusa, akinek a vezetésével egy kutatócsoport összeszámolta a Wanglang rezervátumban előforduló pandákat. Három kutató egy 300 négyzetkilométeres területet vizsgált át a Wanglang rezervátumban. A kutatást a kínai kormány is ösztönözte, mivel célul tűzte ki a pandapopuláció mennyiségi meghatározását.

1968-ban a természetvédők 196 pandát számoltak össze, 1998-ban viszont már csak 27-et. A nagymértékű csökkenés oka a cukornád nagyarányú pusztulása a 80-as években, azonban az alacsony létszámot nemcsak ez magyarázza, hanem a nemzeti parkra vonatkozó előzetes kutatások hiányosságai is, illetve az, hogy az állatok messze elkóborolnak.

Az óriáspandákat székletük alapján szokták tanulmányozni: Bruford szerint a széklethez könnyű hozzájutni, mivel az állatok egy nap kb. 40-szer ürítenek székletet. A jelenlegi medveszámra az ürülékben található különböző méretű bambuszrészek alapján következtetnek, ezzel a módszerrel azonban nem határozható meg pontosan a medvék kora és neme.

Még nincsenek biztonságban

Bruford és kollégái egy új módszert találtak ki: a pandák székletmintáiban található nyálból származó DNS-t vizsgálták, és az eltérő szekvenciákat számolták meg. Ez alapján 66 különböző medvét, 35 hímet és 31 nőstényt azonosítottak. A kutatók szerint ez több mint kétszerese az 1998-ban számolt létszámnak. A tudósok ugyanakkor beltenyészetre utaló nyomot sem találtak, ami azt jelenti, hogy a populáció a továbbiakban minden bizonnyal növekedni fog.

Bruford becslése szerint mintegy 3000 óriáspanda él a vadonban, az 1998-as kutatás alapján csupán 1596 medve volt Kínában. Karen Baragona, a washingtoni WWF természetvédője szerint több oka is van annak, hogy a pandapopulációk növekedésnek indultak: a védett területek száma növekedett, a természetvédelmi kezelés sokat javult, és a kormány nemrégiben erdészeti politikáján is változtatott, pl. favágási tilalmat rendelt el több területen is. Bruford arra figyelmeztet, hogy bár a jelenlegi számok biztatóak, elengedhetetlen a populációk folyamatos és figyelmes monitorozása, mivel élőhelyük fenyegetve van. A szakemberek szerint tehát az óriáspanda még mindig nincs biztonságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik